Звезда в Черното небе – Сбогом, Горан Стефановски!

0
0

През месец октомври се запознахме с него, а днес с тъга ви съобщаваме, че на 66-годишна възраст вчера вечерта почина Горан Стефановски – един от най-добрите съвременни македонски драматурзи. Човек, оставил ярка следа в театъра и може би един от малкото автори, които така умело и болезнено правеше разрез за балканската душа. След себе си той остави текстове, които хората ще помнят вечно!

След кратко, но тежко боледуване Горан Стефановски почина в Англия, където живееше и преподаваше от години.

Македонският драматург е роден в Битоля на 27 април 1952 г. Завършва Филологическия факултет в Скопие с английски език и литература. Следва също така драматургия в Белградската театрална академия, където получава и магистърска степен.

Творческитя си път Горан започва в редакцията на Телевизия Скопие, а след това като асистент във Филологическия факултет в Скопие. От 1986 г. е професор по драматургия във Факултета по драматични изкуства в Скопие. Той е член на Асоциацията на писателите в Македония от 1979 г., а от 2004 г. е член на Македонската академия на науките и изкуствата. В последните години предподава драматургия в университета в град Кентънбъри, близо до Лондон, където живее. Горан е брат на китариста Влатко Стефановски.

Пиесите на Горан Стефановски имат нещо общо –  трагедията на едно семейство. Чрез своите текстове Стефановски преподава историята не само на македонския народ, но и на единицата- на балканския човек, разголен от всички свои болки и рани, показан със социалните несправедливости, политическата неправда и вечният стремеж за по-добро бъдеще. Горан Стефановски е един от най- талантливите и най-известните македонски автори по света. Неговите запомнящи се драматични текстове се играят на театралните сцени в цяла Европа. Сред най-известните му пиеси са “Черна дупка”; “Диво месо”; “Двойно дъно”; “Татуирани души” и др.

Горан Стефановски е носител на редица международни награди и отличия. През месец октомври беше и последната му среща  с българската публика, когато НАТФИЗ “К. Сарафов’ удостои македонския драматург с почетната степен DOCTOR Honoris Causa. На официалната церемония присъстваха редица родни театрали и приятели на Горан. Студентите успяха отблизо да се срещнат с изключителния драматург и да попият от неговия талант на специално организирания Master Class.  На Сцена 47 в НАТФИЗ, където за последно видяхме Горан, се играе една от най-познатите му пиеси – “ЧЕРНА ДУПКА”. Режисурата е на проф. Иван Добчев, а изпълнението на неговите абсолвенти.

След загубата ни остава да се запитаме – как ще запазим във вечността думите на драматурга, които така болезнено и вярно отекват в нашите души и съзнание:

– Гледай!
– Какво! 
– Звезди! 
– НЕ СА ЗВЕЗДИ! ТОВА СА ДУПКИ В ЧЕРНОТО НЕБЕ, ОТ КОИТО ПРОЗИРА НЯКАКВА СТРАШНА СВЕТЛИНА ОТ ОТВЪДНАТА СТРАНА!

цитат от пиесата   “Черна дупка”.

Сбогом, Горан! Благодарим ти за тази Светлина!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here