ЖЮЛИ , ЖАН И КРИСТИН: ФИНАЛЪТ

0
0

Има спектакли, които още от премиерните си срещи с публиката се превръщат в събития. Има спектакли, които са значими не само за националния си контекст, а стават значими и за театралния контекст, за театралните търсения на цял един контитент. Спектакли, които  убедително надскачат географските граници на страната, в която са направени. Има спектакли, с които отраства цяло едно театрално поколение. Има спектакли, които формират вкус, чието послание обединява големи групи хора от различни социални прослойки. Има спектакли, за които се говори, докато се играят. Има и спектакли,обаче, за които ще се говор дълго след като спрат да бъдат играни.

Такъв спектакъл е „Жюли, Жан и Кристин“ по пиесата на А. Стриндберг „Госпожица Юлия“. Режисурата е на проф. Маргарита Младенова, играе се вече повече от сто пъти, цели дванайсет сезона на сцената на  ТР „Сфумато“. Безспорната звезда, примата в това ювелирно произведение на изкуството е рядко талантливата сфуматовска актриса Албена Георгиева. Нейната госпожица Юлия поразява не само с  дълбочината на дрмаматическото превъплъщение, което Албена сътворява на сцената, а и с постигането на крехкия и като че ли невъзможен баланс между външна силна и вътрешна крехкост. Повече от достойно и партнират през всичките тези години и актьорите Христо Петков и Мирослава Гоговска. Създаден през 2007 г. като първа част от програма “Стриндберг” на Театралната работилница, носител на наградите “Аскеер 2007” и “Икар 2008”за сценография на Даниела Олег Ляхова, номинация “Аскеер 2007” за поддържаща роля на Мирослава Гоговска, и на награда “Икар 2008” за техническа реализация, спектакълът е участвал и на следните престижни театрални форуми.

“ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2007,

“АПОЛОНИЯ” – СОЗОПОЛ 2007,

“СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ“ – ПЛОВДИВ – 2007,

“СТАНЦИИТЕ НА ЖЕЛАНИЕТО“ – ПАЗАРДЖИК 2007,

СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН 2008,

“НА БРЕГА“ – БУРГАС 2008;

НАЦИОНАЛНА СЦЕНА “LE PARVIS” – ТАРБ – ФРАНЦИЯ – 2008,

ЕСЕНЕН ФЕСТИВАЛ – ТЕАТЪР “БАСТИЛИЯТА”- ПАРИЖ – ФРАНЦИЯ – 2008,

ФЕСТИВАЛ “ПАСАЖИ” – НАНСИ – ФРАНЦИЯ – 2009,

НАЦИОНАЛНА СЦЕНА “LE TRIDENT”- ШЕРБУРГ-ОКТЕВИЛ – “ТЕАТЪР ЛА БЮТ“ – ФРАНЦИЯ 2010,

НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР – СТРАСБУРГ – ФРАНЦИЯ – 2010, НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР “САО ЖОАО” – ПОРТО – ПОРТУГАЛИЯ  – 2011, ФЕСТИВАЛ “ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ” – КЛУЖ – РУМЪНИЯ – 2012).

Жюли, Жан и Кристин

 

Като всички отгворони към  създаденото от тях творци, авторите на спектакъла са решили да не го превръщат в музейно представление, а напротив – да сложат край на сценичния му път в момент, в който актьорите са в отлична кондиция и канят всички зрители и почитатели на „Жюли, Жан и Кристи“ да го видят за последен път на 29.11.2017г. от 19.00 часа на сцената на  ТР„ Сфумато“. След представлението е предвидена среща на творческия екип с публиката.  Побързайте да  се сдобиете с билети от касата на театъра на ул. „Димитър Греков“ 2, на тел. 02/944 01 27 и 02 /943 38 90 всеки ден без неделя от 14.00 до 19.00 часа, както и онлайн от този линк.

 

 

ЖУЛИ, ЖАН И КРИСТИН

от Аугуст Стриндберг

 

адаптация и постановка: Маргарита Младенова
сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова
участват: Албена Георгиева, Христо Петков, Мирослава Гоговска