„Животът е прекрасен“ се завръща след едногодишна пауза

0
0

След знойното лято Народният театър отваря касите си за зажаднялата за живот и изкуство публика. Освен трите премиерни заглавия през септември, трябва да отбележим и друго събитие, което прикова вниманието ни – спектакълът „Животът е прекрасен“ отново е част от афиша! След прекъсване от една година, в която представлението не се игра поради творчески разногласия между режисьора му Александър Морфов и актьора в главната роля Камен Донев, думите на съветския драматург Николай Ердман пак намират пътя си до сцената. Нова (театрална) година, нов късмет!

В паралелната реалност, изградена с типичния за Никола Тороманов размах, се потапят близо 40 актьора от трупата на театъра. Особено ярко блести Светлана Янчева, способна да запълни цялата сцена с присъствието си. Драмата на малкия човек, съществуващ между собствената си нищожност и усещането за нереализиран потенциал, предизвиква смях, който неусетно преминава в солени сълзи. Малко като да гледаш социалните интеракции в произволно избрана чалготека. Сред мизерия и безплодни опити за комуникация Семьон Семьонович Подсекалников танцува казачок към смъртта и вечната забрава.

За последователите на Александър Морфов е любопитно да видят как режисьорът минава от спектакъл като „Животът е прекрасен”, стъпил здраво върху вярата, че трябва да живеем бурно и пълноценно, към дълбоко обезверения „На ръба” (впечатления от премиерата са описани тук). Абсурдите на съществуването дават своя отпечатък върху нагласата, камо ли върху творчеството.

„Животът е прекрасен” можете да гледате на 25 и 26 септември на голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов”.