„Животът е прекрасен” или защо си заслужава да живеем

1
0

Честно да ви призная, не обичам математиката, но ще ви дам една проста задача. Какво ще се получи, ако имаме един много добър режисьор, един куп невероятно талантливи актьори и прекрасен сценограф? Отговорът е: спектакъл, който достойно може да се причисли към едни от най-стойностните постановки в репертоара на Народния театър.

Чувала съм какви ли не мнения за тази пиеса. И добри, и лоши, от хора, които ходят редовно на театър, и от такива, които стъпват там за втори път. Театърът е преживяване, откъсване от реалния свят и потапяне в друг, по-хубав и по-цветен. Но тъй като пиша в този сайт, ще се опитам да провокирам вас – зрителите да отидете и да го гледате, ако все още не сте. А ето го и моето мнение.

ЖивотътОще със самото влизане в голямата зала на театъра погледът ми остава прикован върху декора. Над сцената висят бели чаршафи, в ложите има простори с дрехи, а върху седалките е нахвърляно бельо. Всички актьори извършват някаква дейност – гладене, готвене, събиране на пране и какво ли още не. Животът кипи на пълни обороти. Но така ли е за всички?

Режисьорът Александър Морфов е решил да представи своята интерпретация на пиесата „Самоубиецът” на Николай Ердман. Важно е да се отбележи, че пиесата е била забранена в СССР цели 60 години. Факт, който малко или много би провокирал зрителя да гледа представлението.

В постановката „Животът е прекрасен” виждаме актьорът Камен Донев в една различна светлина. Тук той играе ролята на отчаяният Семьон Семьонич Подсекалников, който е твърдо убеден, че животът е ужасен и постепенно стига до идеята за самоубийство. Но струва ли си човек да се застреля просто така? Да похаби живота си в името на … нищо? И ето тук ще спра с издаването на сюжета. Все пак се опитвам да ви провокирам, нали така?

Сценографът Никола Тороманов за пореден път се доказва в своята професия, представяйки ни живота в комуналката. Но целият този хаос на сцената изглежда премерен, не дразни окото, а напротив. Пищните декори, заедно с оригиналните режисьорски решения, успяха да ме накарат да се потопя в атмосферата и да съпреживея мъките и радостите на героите. Александър Морфов затвърждава позицията си на може би най-добрият ни театрален режисьор, поднасяйки ни тази пиеса по един съвременен и предизвикателен начин.

„Животът е прекрасен” е представление, което дълго след падането на завесата остава в съзнанието, човърка те и те кара да я премисляш отново и отново. Прекрасна игра от страна на всички актьори, прекрасен декор, прекрасна музика. Животът е прекрасен!

Постановъчен екип:

Режисура: Александър Морфов
Сценография: Никола Тороманов
Музика: Асен Аврамов
Актьори: Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Стефания  Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Валентин Танев, Павлин Димитров, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил Марков, Стефан Къшев, Любомир Петкашев, Вяра Табакова и др.

Comments are closed.