„Жена без значение“ от Оскар Уайлд с премиера в Театър „Българска армия“

0
0

Оскар Уайлд пише “Жена без значение” през 1893, по молба на актьора Хърбърт Три, мениджър на Хаймаркет тиатър. Първото представление е имало голям успех, макар авторът да бил освиркан на поклона, заради една фраза, че „Англия се е изтегнала, като прокажена”.

Над век по-късно на 21 и 22 ноември са премиерните спектакли на пиесата по едноименното произведение на Оскар Уайлд на сцената на Театър „Българска армия“, съобщиха от театъра. Режисьор е Стоян Радев, сценографията е дело на Никола Тороманов-Фичо, а костюмите на младата и талантлива Елис Вели.

„Жена без значение” блести с плътни комедийни образи и ненадминатото остроумие на Оскар Уайлд, което се е превърнало в негова запазена марка. Но в тази пиеса той разширява регистъра, като развива както силният критичен заряд, породен от неговата непримирима позиция към елита на Англия, така и темата за отношението между жените и мъжете, която повече от век по-късно продължава да бъде водеща – от шумните публични скандали в Холивуд до невидимите кризи в домовете на всеки от нас. Всички тези качества правят пиесата „Жена без значение” привлекателна, забавна и актуална и до днес.

Действието на пиесата се развива в имението на лейди Хънстънтън (Елена Райнова), където по време на аристократичен прием високопоставеният лорд Илингуърт (Иван Радоев) прави предложение на един младеж със скромно потекло, да стане негов личен секретар. Новината радва както самия Джерълд Арбътнът (Ясен Атанасов), така и цялата знатна компания, сред която и младата американка Мис Хестър Уърсли (Евелин Костова), която с възгледите си за морала и ценностите ярко се отличава сред снобското общество на високопоставените аристократи. Появата на Мисис Арбътнът (Анастасия Ингилизова), която не разрешава синът й да приеме поканата на лорд Илингуърт, променя веселия тон на вечерта.

В поредица от емоционални сблъсъци постепенно се разкрива причината за нейния отказ. В „Жена без значение” темата за морала и честността попада в контекста на едно толерантно към пороците, богато общество, представено от ярки персонажи (Сър Джон Понтифракт и Лейди Понтифракт – Георги  Къркеланов и Радосвета  Василева, Мисис Алънби – Гергана Плетньова и Лейди Стътфийлд – Луизабел Николова и Архидякон Добъни – Иван  Налбантов).

„ЖЕНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ“ от Оскар Уайлд

Режисьор: Стоян Радев
Сценография: Никола Торманов
Костюми: Елис Вели 
Музика: Дони – Добрин Векилов
Участват: Иван Радоев, Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Ясен Атанасов, Елена Райнова, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Анастасия Ингилизова

            “Жена без значение” ни среща с проста, важна и вълнуваща истина – само любовта предава значение, без нея всичко губи стойността си. Затова, вместо да търсим признание и богатство другаде, си струва да се посветим на нейната тайна и да се жертваме заради нея.” – Стоян Радев, режисьор