Защо се отменя фестивалът в подкрепа на Родопския драматичен театър?

0
0

На 19-ти август щеше да започне SMOL LAKE fest  – фестивал, замислен да се осъществи с подкрепата на община Смолян и фондация „А. Г.-АРТ ПРОЕКТ“, но за съжаление няма достатъчно интерес.

SMOL LAKE fest е замислен като фестивал за музика и изкуства и целта му е подкрепа на Родопския драматичен театър, който е много важно културно средище за района. Идеята е била Смолянският театър да подготвя разнообразна програма от театрални постановки и импровизации, а през нощта да се отделя време на музиката с концерти и DJ сетове с етно, реге, рок, дръм и бас звучене. Името на самия фестивал е възникнало в брейнсторминг сесия. Има заигравка със Смолянските езера и когато се изрече, звучи като малък езерен фест.

„Винаги ме е привличало това особено пространство на фестивалите. На едно място творци и публика се събират и си взаимодействат почти без никакви прегради. Това генерира голям потенциал и енергия, които исках да използвам.

А самата идея дойде от семейството ми. Израснал съм в театрална среда и сме наясно с положението и неволите на Родопски драматичен театър, а и за обезлюдяването на региона и си помислихме, че фестивалът е страхотен шанс да направим нещо за тях. Така нещата започнаха да се раздвижват в края на април.

Започнаха разговори с потенциални банди, разговори с Родопски драматичен театър, за да видим как можем да работим заедно. После говорихме с общината и областна администрация за разрешение и подкрепа и търсене на финансиране. В хода на организацията се свързахме и с хора, които вече са навътре в този бизнес, за да ни дадат насоки и да ни отворят за някои проблеми, които можем да срещнем или не сме предвидили. Останахме очаровани и от подкрепата, която получихме от множество актьори, които се присъединиха към начинанието ни,“

Това споделя относно зараждането на идеята Веселин – организатор на фестивала. Самият той не е сигурен каква е причината за неуспеха на събитието. Учудващото в случая е големият интерес на хората първоначално. А каква е причината за неуспеха на вдъхновяващата идея? Защо е тази липса на интерес у българската аудитория? Разбира се, организаторите търсят причината и в себе си: 

„Причината разбира се никога не е само една. Ние допуснахме някои грешки в организацията и може би тръгнахме малко късно с нереалистични очаквания за посещаемост. Въпреки че, поначало, идеята беше фестът да е за повече хора, за да може да подкрепим Родопски драматичен театър по смислен начин.

В същото време всяка седмица се появяваха поне по 2-3 събития, което може би доста насити публиката. Не можем да кажем какво точно не успя да мотивира хората. В един момент просто бяхме изправени пред този избор и след като говорихме помежду ни и с нашите партньори, стигнахме до извода, че това е най-безболезненият и коректен вариант. Знаехме, че доста хора ще се изсипят в последния момент, но това не даваше гаранции, които да ни позволят да поемем този риск.

От екипа на SMOL LAKE fest не бързат да говорят за събитието догодина. Според тях се налага премисляне на организацията и на идеята като цяло.

Въпреки неуспеха на SMOL LAKE fest се надяваме догодина организаторите да имат повече късмет и по-голям интерес от страна на публиката. От екипа на Love Theater им пожелаваме успех!