Защо да подарим билет за театър?

2
0

Случвало ли Ви се е ваш близък скоро да има рожден ден или друг специален повод, а на вас да ви се иска да го изненадате? Да му поднесете нещо нетрадиционно, с което да го развълнувате, да го разчувствате, да му подарите усещания, които да го топлят дълго време…

Сигурна съм, че въображението може да ви отведе до хиляди възможности, но аз ще ви предложа едно решение с хиляда възможни изхода.

Билет за театрален спектакъл. 
Подарявайки това, вие всъщност дарявате вашия човек с нещо много повече от тънка хартийка. Вие му давате няколко часа храна за сетивата. А те, подобно на стайните растения, също имат нужда от грижи поне веднъж седмично.

Стойностният театър може да разреши дилеми, над които умувате отдавна. Може да ви даде отговор ако сте на кръстопът и ви привличат две посоки едновременно. Може да ви отведе тъкмо там, където винаги сте искали да попаднете, но по една или друга причина – просто не се е получавало.

А най-стойностният театър може да събуди въпроси, над които да размишлявате дни, месеци, дори години. Той може да осмисли както вашето съществуване (защо сте тук, каква е вашата задача), така и да ви покаже какво стои зад паравана на много от нещата, които се случват около нас. И всичко това е на една ръка разстояние. На няколко крачки от вас.

Единственото условие да се сдобиете с шепичка от несметното богатство на театъра е да влезете в салона с чисти подбуди, без преднамереност и да се доверите на актьорите, които ще ви поемат в ръцете си за следващите няколко часа. Е, не е ли прекрасно изживяване?

Разбира се – дали ще е комедия, драма, трагедия… това зависи от човека, на когото ще подарявате пречистващото преживяване. Спрямо това на какъв етап от живота си е, какво го вълнува в момента, вие можете да изберете тъкмо онова, което ще е най- „засищащо“  за него.

И не се притеснявайте ако вашият човек не е човек на театъра. Някои хора остават с грешни впечатления за това изкуство, вследствие на лошо преживяване в детството. Представете си как едно малко дете, пълно с енергия, е принудено да гледа дълга постановка, чиито думи и послания няма как да стигнат до него само заради възрастта му. Съвсем естествено е в съзнанието му да остане спомен за нещо скучно, неприятно… за нещо, към което със сигурност няма да иска да се върне. Такъв е случаят с много хора.

Но аз ви съветвам да опитате. Подберете наистина внимателно жанра и съдържанието на спектакъла и рискувайте. В най-добрия случай театърът ще спечели още един поддръжник, а в най- лошия всичко ще остане по старому. Но само заради крехката възможност да внесете радикална промяна в нечий живот – подарете билет за театър. Просто го направете.
Защото билетът е нещо много, много повече от една тънка хартийка.                        

Comments are closed.