Започва Международния театрален фестивал “Варненско лято”!

0
0

Внушителен брой от 35 заглавия включва програмата на 24-тото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тя обещава отново да е на високо ниво, заради което и миналата година форумът бе удостоен с престижния лейбъл „Европейски фестивал“. Мотото на новото издание е „Проекции на човешкото“. С него фестивалът си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър.

"Синята птица" - НТ "Иван Вазов"

Фестивалът ще бъде открит днес с новата постановка на Народния театър под режисурата на Мариус Куркински „Синята птица“ – приказна феерия от френския символист Морис Метерлинк. Финалният акорд ще бъде сложен на 11 юни от изтънчения спектакъл „Корабът „Нощ“ (реж. Стилиян Петров), продукция на Театър Азарян – НДК. В спектакъла за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева, и се потапят в творчеството на една от най-енигматичните и оригинални писателки в съвременната френска литература – Маргьорит Дюрас.

 

"Корабът нощ" - Театър АзарянБългарската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти от световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена.

Програмата Шоукейс продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи. Между първия и последния ден на фестивала неговата публика ще има възможността да премине през различни версии на театралното преживяване и форми – от уличен театър, през отличени театрални и танцови постановки, до сателитни екранни прожекции на хитови оперни и театрални продукции от Ню Йорк и Лондон.

За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт „Духът на една дива“ с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов (11 юни, Градска художествена галерия). Другата инициатива на двата фестивала е стартирането на сателитни прожекции във Варна на най-добрите постановки от афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк. Варненската публика ще може да види звездите на една от водещите световни оперни сцени първо на 13 юни в прожекция на “Отело” от Джузепе Верди с участието на неотразимата Соня Йончева.

Визията на фестивала отново е дело на артистa и сценограф Венелин Шурелов.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here