Започва фестивалът за съвременен танц „Антистатик“

1
0

Артисти от Австрия, Австралия, Бразилия, България, Германия, Македония, Португалия, Сингапур и Холандия са част от програмата на деветото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. От 14 до 20 април в София ще имате възможност да видите 8 отличени продукции, които разкриват нови и атрактивни форми, както за публиката така и за участниците от други държави.

"Рейвмашина"
„Рейвмашина“

Фестивалът ще бъде открит с „РЕЙВМАШИНА“. Може да гледате Дорис Улих и Михаел Турински, водещи имена на танцовата сцена на Австрия, от 19ч. в СФУМАТО. След представлението зрителите имат възможност да разговарят с артистите, като част от платформата  „Без дистанция“. Целта й е да развие общуването на съвременния танц с неговите аудитории. За пръв път в България тя представя и форма на физически въведения към гостуващите на фестивала представления. Това са така наречените warm up сесии или загрявки, чрез които по забавен и игрови начин, преди представлението, посетителите придобиват личен опит от артистите.

В рамките на фестивала се включва и провокативен уъркшоп “More than naked” с Дорис Улих от Австрия. Съвместно с програмата “Dance Port Derida” на Derida Dance Center ще се осъществи и тренингът „Какво би станало, ако Бойс дойде да танцува с нас“ с Фернандо Белфиоре (Бразилия/Холандия), който е в селекцията за обещаващи хореографи в Европа на международната мрежа за танц Aerowaves.

„Без дистанции“ осъществява и експерименталната инициатива Фейсбук критици@Антистатик, която ще разпространява онлайн критика на млади критици от специалността „Театрознание“ в НАТФИЗ, в специално създадена за целта Facebook страница.

„Разговори за тялото“ е друга форма, която ще се практикува на фестивала. Тя отваря разговор за значимостта и мястото на тялото в съвременната култура и обогатява възприемането на представленията. За целта са поканени млади специалисти в областта на визуалните изкуства, социологията и съвременната философия.

Но да не забравяме, че има още седем представления, които не са за изпускане:

На 15 април от 20:00ч. „Червената къща“ е домакин на „МАЖОРЕТКАТА НА ЕВРОПА“ с номинация за Европейската награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2014.

На следващия ден от 19:30ч. в ДНК ще видите SLAP/STICK по хореография на Херман Хайзиг. Отново в ДНК на 17 април от 19:30ч. ще се засегне актуалната днес тема за Бога и религиите в „ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ“. Леонид Йовчев и Ани Васева ще представят своята комедия, продукция на Метеор, „ТОТАЛНА ЩЕТА“ на 18 април от 19:00ч.“MIRA FUCHS“ с участието на Мелани Джейм Улф (Австралия / Германия) ще нагорещи обстановката  в „Червената къща“. Гледайте представлението на 18 и 19 април от 22:00ч., посветено на популярната култура и клубния танц.

Номинирания за ИКАР 2016 бурлекс пърформансът „НЕОН“ на Гараж Колектив ще се играе на 19 април от 19:00ч. в ДНК. Фестивалът ще бъде закрит от „AL13FB<3“ с Фернандо Белфиоре (Бразилия/Холандия) ), за когото международната преса пише: „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“. Гледайте го на 20 април от 19:30 часа в ДНК.

Очертава се „Антистатик“ да бъде WOW! преживяване за всички. Фестивален билет за осемте постановки, на цена 48лв., може да закупите от „Червената къща“. Останалите билети по 8/10лв. ви чакат на касите на фестивалните пространства.

Пълната програма на „Антистатик“ може да видите тук.

Comments are closed.