Започва 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“

0
0

От 09 до 19 май на различни сцени в София ще се проведе 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, а екипът му приканва да застанем заедно срещу статиката и срещу войната. Програмата му е съставена от 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и още изненади. Билетите за всички събития с вход вече са в продажба в системата на EPAYGO, като цените за международните продукции са преференциални до 30 април. Организаторите са предвидили и общ билет за 10 представления от програмата на Българската танцова платформа на стойност 50 лева.

„Танцувай, за да те танцуват“ е символичен двупосочен призив – от артистите от предишните десетилетия в танца към идващите след тях, както и от „Антистатик“ към публиката. Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения, не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото и чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли.“ – споделят тримата създатели на фестивала: Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.

„Антистатик“ започва на 09 май в 19:00 ч. в Национална галерия „Квадрат 500“ с „Дуети с абстракции“ на хореографа Юлиан Вебер (Германия). Проектът стартира през 2021 г. и всеки път се осъществява във взаимодействие с предварително избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя. Дуетите, които ще видим в София, ще бъдат с творби от представителната колекция на Национална галерия „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику – Йоханна Одерски, Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), „Прозорец” (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура „Каприз” (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

На 10 май от 19:30 ч. програмата ни отвежда в Зала 1 на „Топлоцентрала“, където хореографката Зуфит Симон (Германия) ще ни представи своите „Странни чужди тела”. Хореографията е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото”, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.

От 11 до 14 май ще се проведе 3-ата Българска танцова платформа на „Антистатик“. Форматът  дава възможност за наситена среща с голяма част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена и ще представи работата на хореографите: Филип Миланов, Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас, Александар Георгиев – Аце, Петя Стойкова, Живко Желязков, Християн Бакалов, Ясен Василев, Галина Борисова, Ива Свещарова, Вили Прагер,  Ина Гергинова, Станислав Генадиев и Марион Дърова.  Специално за да гледат платформата, в страната ще пристигнат куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от Европа и света.

На 15 май в 15:00 ч. в Национална галерия „Квадрат 500“ ще видим резултата от двуседмичната хореографска лаборатория “Moving in Squares” на Юлиян Вебер с българските артисти, част от дългогодишната образователна платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“. По време на нея, Виолета Витанова ще взаимодейства с „Пейзаж с фетиш“ на Динко Стоев, Станислав Генадиев с “Площадна” на Петър Дочев,  Зорница Стоянова с „Портрет в червено“ на Десислава Минчева, Галина Борисова с „Kомпозиция женска фигура“ на Николай Абрашев, а Войн де Войн  с „Човекът с вестник“ на  Ренато Гутузо.

От 19:30 ч. същия ден, в Зала 1 на „Топлоцентрала“ гостува Михил Вандевелде (Белгия) с неговите Голдбергови вариации“.  Представлението е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън, превърнало се в иконично за историята на Западния танц. Интерпретацията на Вандевелде поставя въпросите колко отворен, демократичен и достъпен е танцът днес, както и какви тела предпочитаме да виждаме на сцената и какви – не, докато музиката се изпълнява на живо на акордеон. Полифонията, която звучи от множеството вариации на Баховата музика, се отразява в различните слоеве на представлението. След финала му, театроведът Ангелина Георгиева ще поведе разговор с артистите, в който всички зрители са поканени да се включат.

На 16 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ е време да отмерим Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава? с хореографката Соня Преград (Хърватия). Тя структурира представлението си като каталог от отличителни белези, заети от предишни нейни работи, превръщащи в обект женското тяло. Представлението поставя пред погледа на зрителя емоцията от докосващи се тела, предмети и пространство, преувеличена „като на игра“ от образите на три драг кралици. Разговорът с екипа след края на представлението ще бъде воден от Войн де Войн.

На 17 май отново в „Топлоцентала“ пристига екип от „Лечители“, водени от хореографката Ясна Виновършки (Германия/Хърватия). Те са на мисия да идентифицират и решат всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението. Хореографията комбинира фикция с историческо-документални елементи и е изтъкана от тънък хумор, а представлението всеки път се адаптира към пространството, в което се показва, вземайки предвид неговото минало и настояща употреба, тъй като много от сегашните театрални пространства по-рано са имали различна функция. След края на „Лечители“ ще има разговор с публиката, воден от театроведа Елана Ангелова.

На 18 май от 19:30 ч. в Сцена „Дерида“ гостува Виктория Илиоска (Северна Македония/Германия/) с представлението „Отговарям!”. То е създадено като конфронтация между политическата и индивидуалната ни идентичност и се развива като поредица от 100 въпроса, които хореографката и изпълнителка задава към самата себе си. Там, измежду въпросите „Виктория, какво биха били Изток и Запад, ако беше куче?“, „Виктория, какво ще се случи в бъдещето?“, „Виктория, по колко минути си миеш зъбите?“ границите между питащия и отговарящия, между сцената и истинския живот, се размиват. Представлението буквално пита и публиката. След края му, разговорът продължава в залата с модерацията на театроведа Деница Езекиева.

Фестивалната програма завършва на 19 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ с  „Предметиране“ на  хореографа, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман (Словения). Представлението е интуитивна реакция на света от предмети, с които сме заобиколени, затова на сцената той се конфронтира с всевъзможни предмети наоколо и усещанията и идеите, които те предизвикват.  Така  превръща залата в пространство за контакт с живата и неживата материя, в екосистема, в която предметите си взаимодействат, разкривайки различни свои страни.  Вечерта продължава с пърформативното DJ парти на Виолета Качакова и Мирко Попов (Северна Македония) в Бар „Топлоцентрала“.

Билетите за всички представления са в предварителна онлайн продажба от 10 и 15 лв. на EPAYGO.BG. Отново там се предлага и общ билет за десет представления от Българската танцова платформа на цена от 50 лв.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в социалните мрежи, и в YouTube канала на фестивала.

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2022 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии, Perform Europe като част от проекта “East is Best”, както и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”, Национална галерия „Квадрат 500”, Сцена „Дерида”, Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство и Общински културен институт „Красно село”.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Проектът “(NON)ALIGNED MOVEMENTS – Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM” се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Програма „Култура“ на Столична община.

Платаформа „Без дистанция”, в партньорство с проекта “Moving in Squares“, се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България и мрежата “Life Long Burning” – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансирана от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Медийни партньори на 15-то издание на „Антистатик“ са: bTV Radio, сайтът за култура и изкуство на Dir.bg Impressio.bg, независимо печатно издание за култура Виж!, уеб платформа Atrakcia.bg, дигитално списание за изкуства Jasmin.bg, онлайн медията „Успелите“, , Портал за  култура, изкуство и общество „Култура“, сайтът за култура Въпреки.com, уеб платформата за театър Lovetheater.bg, електронно списание за изкуство, култура и свободно време Kafene.bg, сайтът за градска култура Лицата на града, онлайн платформата за музика и лайфстайл Mika Magazine, Културният център към Софийски университет „Св. Климент Охридски”, платформата на англоговорящата експат общност в България OPEN Bulgaria,  градският гид Sofia in your pocket,  както и  уеб списанието за България Madame Bulgaria.