“За техниката на актьора” излиза на български език

0
0

КнигатаЗа техниката на актьора“, в която Чехов предлага цяла поредица от упражнения за развиване на вниманието, на фантазията и на въображението, за създаването на т. нар. психологичен жест, който доближава актьор до същността на героя, и подходящи начини за репетиране, излиза на български език от издателство Изток-Запад“.

Za_tehnikata_na_aktiora_coverСамият автор нарича „метод“ своята интерпретация на системата на Станиславски. Както пише проф. Игнатовски в следговора на българското издание, Михаил Чехов „помага на хиляди артисти, които и вчера, и днес са украшение на американското кино и театър, и които се кълнат, че успехът и кариерата си дължат на „Метода“.

Михаил Чехов (1891–1955) е сред най-големите фигури на световната театрална сцена. Роден в семейство, свързано с театъра ‒ той е племенник на големия руски писател и драматург А.П. Чехов, – Михаил още съвсем млад е привлечен от сцената. На шестнадесет години постъпва в театрална школа, на седемнадесет е приет в трупата на театър „Суворин“ в Петербург, а впоследствие постъпва в Московския художествен театър. В Москва младият актьор е забелязан и оценен от самия К. С. Станиславски и започва неговият път към световната сцена. Чехов притежава невероятен талант и Станиславски го прави ръководител на новосъздадения театър „МХАТ 2“, където разгръща дарованието си на артист, режисьор, администратор и педагог. За съжаление обаче работата му е неоценена от новата политическа система и през 1926 г. Чехов подава оставка и заминава за чужбина.

За театралният деец работата с младите е от изключително значение, затова преподава и организира курсове за млади артисти (тези курсове е посещавала и Мерилин Монро), основани на развитата и обогатена системата на Станиславски.

Настоящата книга е единственият текст, който Михаил Чехов е написал собственоръчно и на родния си език. Преводът от руски е дело на проф. Владимир Игнатовски, автор на корицата е Десислава Игнатова.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here