За щастието и любовта в новата постановка на Ованес Торосян „Дани и дълбокото синьо море“

0
0

Според някои хора единствената мерна единица на живота ни е щастието. Как, колко и кога получаваме от него са водещите отговори на много екзистенциални въпроси. А кой ли е този, който си задаваме най-често? Дали „Щастлив ли съм?“, или „Нужно ли ми е щастието?“. А може би  „Заслужавам ли изобщо да съм щастлив?“.

На 27 април (четвъртък) от 19:00 часа на сцената на Народния театър (Камерна зала) ще се състои премиерата на новата постановка на Ованес Торосян „Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите“. Представлението вече има и номинация за награди Акеер 2017 в категория Изгряваща звезда на Каталин Старейшинска за ролята си на Роберта.  Пиесата улавя точно това най-слабо място на човека днес – страха му да повярва в неизменното право на щастие, въпреки всичко.

Под режисурата на Ованес Торосян актьорите Георги Гоцин и Каталин Старейшинска влизат в кожата на счупени млади хора, които преди да бъдат отритнати от света наоколо, са отхвърлили сами себе си. Жертва ли е любовта на безмилостната действителност с присъщите ѝ страх и примирение? Дори да е така, ще изберем ли отново любовта?

danny and the deep blue sea 1

„Дани и дълбокото синьо море е една вълнуваща, меко казано любовна история, изпълнена със забавни абсурдни моменти. История за това дали е важно да си прощаваме, независимо от обстоятелствата и цената. Една антипиеса за изгубените“, споделя Торосян.

Автор на пиесата е световнопризнатия драматург, сценарист и режисьор Джон Патрик Шанли – носител на Оскар за филма „Лунатици“ и на награди Тони и Пулицър за пиесата „Съмнения“. За първи път негово произведение се поставя у нас. Това е колкото история за любов, породила се внезапно в бар в Бронкс, Ню Йорк, толкова и дисекция на причините за всеобщата ни уязвимост и парализа пред предизвикателствата на живота. danny and deep blue sea 2

“Пиесата е като да седиш до ринга и да гледаш мач на живот и смърт, който завършва с нежна прегръдка.“ Ню Йорк Таймс

„Тя (пиесата) е експлозивно, дълбоко изследване на отчуждението и изкупителната сила на любовта.” Ню Йорк Дейли Нюз

„Изключително забавна, ужасяваща, изпълнена с въображение, хипнотизираща пиеса, крайно различна от традиционните любовни истории.“ Драма-лог

„Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите“ е независима копродукция с Драматичен театър Пловдив и се реализира с подкрепата на Национален Фонд Култура.

Представлението може да гледате и на следните дати:

Театър Възраждане на 20 май и 30 май от 19:00 часа.

Драматичен театър Пловдив на 19 април и 28 април от 19:00 часа, както и на 3 и 16 май.