„За Първото българско царство: Отшелника” отново в Народния театър

0
0

След гостуването си преди месец, габровската трупа от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се завръща отново на сцената на Народния театър. Софийската публика ще има възможонст да види един от най-новите и култови спектакли на габровци – За Първото българско царство: Отшелника на режисьора Петринел Гочев. Представлението  ще се състои на 22 април 2019 г., понеделник, от 19.00 часа на голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

С огромен успех на 18 март тази година мина първото представяне на постановката в Народния театър. Габровската трупа, която е една от най-младите в страната като възраст на актьорите, беше аплодирана 13 пъти по време на представлението и три пъти извикана с аплодисменти на сцената след края му.

„Това е поредният силен спектакъл, който гостува в столицата. В „За Първото българско царство: Отшелника“ деца играят на царе, а игрите на големите са между светлини и сенки, поверия, суеверия и слепота. За да се окаже, че слепите виждат повече от зрящите, виждат цветовете и благославят живота“ – Даниел Димитров в статията си за bTV Новините

Адмирации за екипа на спектакъла. Трябва да се гледа от цяла България… Брилянтен текст, креативна режисура, съвременна визия без претенция, прекрасна музика и модерна звукова среда, актьорски екип от съмишленици с огромен талант и едно дете… за него нямам думи! Трябва да се гледа!!!“ – Веселин Василев, зрител

За Първото българско царство: Отшелника“ е спектакъл, с който габровската трупа се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешките страсти и първичност във времето на един чудотворен светец и покровител, български цар, ослепените войници на друг български цар и преживяванията на обикновените хора.

Режисьорът Петринел Гочев решава да включи 12-годишния Валентин Петров. Той освен, че играе в изцяло професионална постановка, е един от главните герои в нея, ако не и единственият. Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област.

Диалектът, използван в спектакъла, придава чувство на автентичност, сякаш публиката слуша исторически извори в оригинално за времето им звучене. Представлението е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са направени от Росина Пенчева.

В ролите ще видим: Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на Валентин Петров.