За първи път в София – „Алеко. Смях над мрачни страници“

0
0

На 4-ти декември от 19:00 на сцената на Театър „Натфиз“ гостува спектакъла „Алеко. Смях над мрачни страници“ по текстове на един от най-големите български писатели Алеко Константинов. Историите за неговия живот режисират тандемът Максима Боева и Любомир Колаксъзов, а в ролята на самия Алеко се превъплъщават актьорите младите актьори Димитър Димитров и Ростислав Дамянов. Представлението е най-новата премиера на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен.

Мъж се събужда в непознато пространство. Анонимни фигури се крият в сенките и шушнат през смях „Това ли е Щастливеца?“ Да, това е Алеко Константинов – един куршум е спукал сърцето му. Преди да си отиде, авторът на “Бай Ганьо” прави последна равносметка. Вглежда се в своето най-любимо творение, вглежда се и в своя отминал живот и се опитва сам на себе си да отговори на въпроса “Защо това се е случило с мене?”

Алеко разказва на публиката си невероятните истории за Бай Ганьо – абсурдни, смешни … Но не много весели.

За реализацията на общия им проект, провокациите и играта с кукла в спектакъла двамата режисьори Максима Боева и Любомир Колаксъзов споделят:

Максима: „С Любо се познаваме отдавна. Вкусът ни за театър е различен, но пък достатъчно съвместим и решихме, че ще е интересно да работим заедно и да експериментираме със съчетаването на средствата, с които сме свикнали да работим. Постарахме се да подходим с чувство за хумор към спектакъла и се надяваме да заразим и публиката. При Алеко Константинов няма как иначе. Ключът обаче е в това кога смехът секва.“
Любомир: Провокация е да представим Алеко Константинов като човек със своите падения, възходи, слабости, страсти, демони и изкушения и като историческа личност, класически автор или като име, от което се възползват някои лица и го превръщат в „идеал“ за своите облаги, а куклата е да покаже образа на Ганьо във всичките му проявления от безобидно смешен до злокобно същество. Актьорите и куклата са в постоянно взаимодействие, като с телата си създават цялостни образи.

„Алеко. Смях над мрачни страници“ по текстове на Алеко Константинов

Режисьори: Максима Боева и Любомир Колаксъзов

Текст за театър: Максима Боева, Любомир Колаксъзов

Консултант: Ина Божидарова

Сценография, костюми и кукли: Борис Далчев

Композитор: Милен Апостолов

Пластика: Стефания Георгиева

С участието на: Валентин Ченков, Веселин Бърборков, Джанер Якуб, Димитър Димитров /гост/,  Живко Гущеров /гост/, Ивана Бобойчева, Светлин Иванов и Ростислав Дамянов /гост/

Проектът се осъществява благодарение на спечелен конкурс от община Шумен, фонд „Култура“.