За първи път в България – Генерална асамблея 2019 на Съюза на театрите на Европа

0
0

На 26 май Театрална работилница „Сфумато“ беше домакин на Генералната асамблея 2019 на Съюза на театрите на Европа / UTE – Union des Théâtres de l’Europe.

В асамблеята взеха участие 22 директори и други представители на 15 театри – членове на Съюза. Дискутираха се важни творчески въпроси, свързани с общата програма, както и бъдещи общи проекти.

Провеждането на Генералната асамблея съвпада с 30-годишнината на „Сфумато“. Театралната работилница бе подготвила за участниците специална програма от представления и филма за Театралната работилница „Черните бегълци“, реж. Любомир Младенов.

„Съюзът на театрите на Европа” (UTE) е считан за една от най-влиятелните театрални асоциации в Европа.

Основан през 1990 г. от директора на „Пиколо театро ди Милано“ Джорджо Стрелер и френския министър на културата Жак Ланг, с годините Съюзът се превръща в алианс от европейски театри, съчетаващ творчески и политически цели, като използва съществуващи артистични платформи, с цел да засили професионалния обмен и да промотира една отворена Европа на културата.

В центъра на програмата на асоциацията са акции, които експериментират с нови начини на работа, с цел да обединят в дългосрочни проекти театрални творци с опит с творци от идващите поколения.

Театрална работилница „Сфумато” е единственият български театър – член на тази престижна европейска театрална асоциация и поддържа активно сътрудничество с нея. В организираните от театрите-членове международни ателиета и майсторски класове, Сфумато редовно изпраща млади театрали и студенти.

UTE е съорганизатор на майсторски класове с чуждестранни артисти в последните издания на фестивала „Малък сезон“.

Фотограф – Кети Райкова