За дилемите и изборите в любовта – „ПЕТЕЛ“ – премиера в Младежки театър „Николай Бинев“

0
0

На 9 февруари 2018 от 19:00 часа е премиерата на спектакъла „ПЕТЕЛ“ по пиесата „СОСК” на Майк Бартлет на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Режисьор е Стайко Мурджев, познат на публиката с премиерните за сезон 2017/2018 спектакли „Еквус“, с награда „АСКЕЕР“ за най-добро представление, в Младежки театър и „Франкенщайн“ в театър София.

Репетиция, фотограф: Гергана Дамянова
Репетиция, фотограф: Гергана Дамянова

За първи път на българска сцена, в основата на пиесата стои любовен триъгълник. Наличието на двама мъже, една жена и едно събитие, невъзможно да се случи според представите на главния персонаж, Джон, довеждат до множество комични ситуации и разсъждения. Джон е в дългогодишна връзка, но идва момент, в който се нуждае от глътка въздух. В своята емоционално разтоварваща почивка, Джон изненадващо се влюбва в друг човек. Изправен пред трудно решение, той се опитва да не криволичи в траекторията на своите мисли. Но постижимо ли е това, когато се намесват чувства?

Жанрът драматична комедия прави персонажите близки до публиката, много реални, а в същото време и парадоксални.

Репетиция, фотограф: Гергана Дамянова
Репетиция, фотограф: Гергана Дамянова

В световен мащаб пиесата е поставяна от режисьора Джеймс Макдоналд в Лондон през 2009 в The Royal Court Theater, както и в Ню Йорк през 2012 – The Cockfight Play в The Duke . Пиесата печели награда Оливър (Olivier Award) през 2010. Същата година пиесата излиза и в Teatro del Noctámbulo в Испания, под заглавието „Изборът на Джон“ (The decision of John (Cock) by Mike Bartlett). Текстът е представян и в Австрия, Малайзия, Белгия, Мексико и Аржентина.

Авторът на пиесата „COCK“, Майк Бартлет, е британски драматург, считан за един от най-вълнуващите млади драматурзи в своята страна заради умението си да предава съвременната реалност в театрални текстове. Той е автор на над 20 пиеси, радио драматизации и сценарии за сериали, и е носител на редица престижни британски театрални награди.

Постановъчен екип:
Превод: Маргарита Мачева, Стайко Мурджев
Консултант – Деница Димитрова
Режисьор – Стайко Мурджев
Сценография и костюми – Марина Райчинова
Музика – Петър Дундаков
Хореография и пластика – Станислав Генадиев
Участват: Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Михаил Билалов, Рая Пеева

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here