„Йерма“ – името на болката

5
0

Трудно е да се опише нещо такова. Спектакъл, който те пренася в сън. Сън, който е реалност за героите и реалност, която им се струва като сън. След постановката „Йерма“ в театър „Българската армия“ определено имаш нужда да помислиш и да мине малко време, за да осъзнаеш какво се е случило на сцената.

Какъв е сюжетът ли? Не мога да го разкажа. Спектакълът е за нечовешката болка от липсата на нещо, което искаш повече от всичко. Постановка за страховете и желанията на Йерма, които я убиват, които не и дават да диша и да съществува. Пиеса за робуването на хорското мнение, за затворите, които ни поставят околните и за стените, зад които сами избираме да бъдем.

Йерма2
Снимка: Театър „Българска армия“

На сцената Йерма, Радина Кърджилова, е принудена от времето, в което живее, да бъде с мъж, който не обича и никога не е била влюбена в него. Тя преминава през едно ескалиращо състояние на мъката от липсата на любов и на най-дълбоката болка за всяка жена – невъзможността да има деца.

Ако кажа, че всеки трябва да гледа „Йерма“, ще излъжа. Постановката определено не е за всеки вкус. На моменти дори леко зловещата режисура и сценография напомнят онези мистични сънища, след които ставаш и плачеш, а дори не знаеш какво си сънувал.

Но ако искате нещо различно и разтърсващо – това е спектакълът.

Йерма3
Снимка: Театър „Българска армия“

Автор: Федерико Гарсия Лорка
Режисьор: Диана Добрева
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Петя Диманова
Хореография: Татяна Соколова
Участват: Радина Кърджилова, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Гергана Данданова, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Борислава Костадинова, Лили Сучева, Милен Миланов, Диана Добрева

Comments are closed.