Явор Гърдев с „КАЛИГУЛА“ в Софийски университет

0
0

На 9 януари, 18.30 ч. в Конферентна зала на СУ „Св. Кл. Охридски“, режисьорът Явор Гърдев ще се срещне със студентите и преподавателите от Факултета по класически и нови филологии, Философския факултет и Факултета по славянски филологии.

От 18.30 часа ще бъде показан пълен видеозапис на „Калигула“ от Албер Камю, знаковата постановка на Явор Гърдев във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, отличена с две награди ИКАР 2009 – за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, както и с наградата АСКЕЕР 2009 за изгряваща завезда на Димо Алексиев. След огромния си успех в България, „Калигула“ на Явор Гърдев обиколи със запомнящо се европейско турне Русия, Франция и Белгия.

Пиесата на Албер Камю се фокусира върху тираничното управление на Калигула след смъртта на любимата му сестра Друзила, когато – следвайки собствената си логика на съществуване, императорът се превръща в чудовище. „Калигула“ в прочита на Явор Гърдев е един последователно изведен магнетичен спектакъл за атавистичните връзки между политиката, изкуството и смъртта.

В този психологическо-философски порядък животът е артикулиран като сложна човешка творба или – както се изразява на една от репетициите режисьорът: „Да правиш покушение срещу системата, когато си глава на системата, да се утвърждаваш чрез самоунищожение, да доказваш чрез противоречие, да осмисляш чрез обезсмисляне, това е екзистенциален пънк“.

След излъчване на видеозаписа на „Калигула“ разговорът с Явор Гърдев ще започне в 20.45 часа.