Явор Гърдев открива Театър „Азарян“ с „Чайка“

0
0

Ако трябва да опишем вълненията на театралната общност в последните месеци, бихме се спрели на разгорелите се дискусии за провалилата се реформа и за масовото безпаричие, което задушава творческата енергия на театралите. На този фон новината за откриване на нов театър в НДК дойде като гръм от ясно небе за мнозина. Когато обаче в това начинание бъдат намесени имената на Яна Борисова, Никола Тороманов, Явор Гърдев и цяло съзвездие талантливи актьори, дори и най-големите скептици биват принудени да преглътнат съмненията си и да затаят дъх в очакване.

Елена Телбис в ролята на Нина Заречная

Първото представление на Театър „Азарян“ ще бъде Чеховата „Чайка“ под режисурата на Явор Гърдев. Премиерата ще бъде на 26.10. като билети вече могат да бъдат намерени на касата на НДК. Нина Заречная ще оживее в лицето на Елена Телбис, която за отрицателно време се превърна от обещаваща млада актриса във фактор за столичната театрална сцена и едно от най-търсените лица. В актьорския състав се отличават още имената на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Ованес Торосян.

След успешната колаборация на НДК и Явор Гърдев по-рано тази година (прочетете ревюто ни за мега спектакъла „Квартет“ тук), режисьорът отново залага на мащабна продукция, за да отклони зрителите от обичайния им маршрут по ул. Раковски. Гърдев е привлякъл кое от кое по-впечатляващи имена, и то не само по отношение на актьорите – сценографията е очаквано в ръцете на Никола Тороманов – Фичо, костюмите са дело на Свила Величкова, а музиката е излязла изпод пръстите на Калин Николов. Режисьорът подчерта, че за този спектакъл НДК са се погрижили с всички поискани от него ресурси. „Ако нещо не е наред, то аз нямам извинение.“ – каза той.

„За нас театърът не е билетчета и левчета.“ – уверено заяви директорът на Двореца Мирослав Боршош пред множеството развълнувани журналисти по-рано днес. Боршош подчерта, че в съвременното общество театърът е като едно болнаво дете със слаба имунна система, което трябва да бъде гледано с много любов и грижа.

Боршош разкри и второто представление от репертоара на Театър „Азарян“ – „Бягство“ с режисьор Веселка Кунчева. Премиерата ще бъде до края на тази година.