Явор Гърдев, Джон Фридман и Тиери Аркур са жури на МСТФ „Данаил Чирпански“

0
0

Жури на световно ниво ще оценява спектаклите от програмата на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, който ще се проведе от 5 до 9 април 2019 в Стара Загора. Съпътстващата програма включва лекции и ателиета, водени от международно признати експерти, които имат за цел да развият и обогатят знанията и уменията на над 100-те участници.

За жури на второто издание на форума са подбрани изявени професионалисти в сферата на театъра с различни творчески проекти, множество награди и признания на световно ниво.

Първият член на журито е американският и руски театровед и преводач Джон Фридман. Той получава образованието си в Харвард, където защитава докторска дисертация по руска литература. Превел е 80 руски пиеси, играни в цял свят и е автор на 11 книги. Печелил е награди от много конкурси.

Със своите над 30 постановки в много градове, превърнали се в световни културни центрове, като Лондон, Париж, Ню Йорк и др. режисьорът Тиери Аркур също доказва всепризнатия си талант. МСТФ “Данаил Чирпански” не е първият му ангажимент в България – през 2007 г. е поканен от Народен театър „Иван Вазов“, където поставя „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, а през 2008 г. – „Балът на крадците“ от Жан Ануи.

Българският представител в журито – Явор Гърдев е един от най-значимите режисьори у нас с над 40 спектакъла, играни в София, Варна, Берлин, Париж, Лил, Берн, Гданск, Москва, Санкт Петербург, Лисабон, Ротердам и Утрехт. Дебютният му пълнометражен филм “Дзифт” e носител на 19 награди и почетни дипломи от български и международни форуми.

Журито ще има нелеката задача да избере най-добрите от основната програма на фестивала. Във фестивалните дни жителите и гостите на Стара Загора ще могат да видят „Мама му ебем, кой започна пръв“ на Факултета за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Македония, „Треска“ на Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз, „Луди пари“ на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС), „Убийство” на Театралния департамент на Университета в Тел Авив, Израел и  „Хора с куфари“ на НАТФИЗ, България. Специално участие ще вземат Музикалният колеж на Лондон с „История на насилието“ и Алехандро Постиго с „Копла Кабаре”.

Съпътстващата програма на фестивала, която включва лекции и уъркшопи, също е богата и интересна. Важна част от форума ще бъде лекцията на руската актриса и режисьор Оксана Мисина. Тя е работила с няколко поколения известни руски театрални режисьори и е участвала в над 40 филма. Печелила е множество награди. Критик от Ню Йорк Таймс я определя като една от най-великите руски актриси. Оксана Мисина ще проведе своята лекция на 8 април от 14:00 ч. в конферентната зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Отново в Регионалната библиотека на 6 април от 14:00ч. своя опит ще предаде и специалистът по мениджмънт в сценичните изкуства и програмен ръководител на Британския съвет д-р Десислава Стойчева. Д-р Стойчева е преподавател по Арт мениджмънт, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има дългогодишен практически опит в управлението на международни проекти и екипи в повече от 70 страни в Европа, Азия и Африка.

Лекциите ще се проведат на английски език с вход свободен, като с предимство ще бъдат допускани участниците на фестивала, затова местата са ограничени.

Неизменна част от програмата на МСТФ „Данаил Чирпански“ са и уъркшопите. Французинът Мике Монтанаро гостува за втори път на фестивала с музикалния си уъркшоп, който цели да открие музикалното “Аз” на всеки участник. А англичанката Лора Уестън ще запознае студентите от гостуващите академии с техниката на Лабан и заедно ще потърсят начините за създаване на освободеност, взаимна енергия и свързаност в театралния процес.

Фестивалът нямаше да бъде възможен без всички, които го подкрепят. Сред тях са Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Партньорите на събитието са ОББ, Овергаз, ПФК “Берое”, “Софарма” АД, Загорка, Александра Естейт, “Арт Фактори” ООД, Premier Studio, Маркетингова агенция Anomaly,  Net Advance, хотели LaRocque и Uniqato, верига магазини ЗОРА, клуб “5то Авеню” и магазини Кауфланд. Медийни партньори на събитието са Darik Radio, LoveTheater.bg, AzCheta.com, Dolap.bg и телевизия Стара Загора.

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичен театър “Гео Милев” и Държавен куклен театър – Стара Загора в дните от 4-ти до 9-ти април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за МСТФ “Данаил Чирпански”. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Заглавна снимка: Адриана Янкулова