Ярослав Хашек: Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот

0
0

Ярослав Хашек е чешки писател, автор на около 1500 разкази, фейлетони и други произведения. През 1903 г. издава в България пътеписа „От Никопол до Русчук“. Най-известната творба на Хашек е „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Театралната ни сцена пресъздава романа в постановката „Швейк“ на Театър „Българска Армия“, под режисурата на Бина Харалампиева.

На 7 юли, на сцената на „Театър пред театъра“, Герасим Георгиев – Геро ще бъде Швейк за 100-тен път. Той е обвинен в държавна измяна, но вместо в съда е изпратен в лудница, защото психиатърът му поставя диагноза „духовна тъпота и вроден кретенизъм“. Но престоят му там не продължава дълго…

Швейк

Валентин Танев може да видите в не по-малко смешните роли на санитар в лудницата, затворник, вдовицата Мюлерова, войника от лазарета, фелдкурат Ото Кац – военния свещеник, сапьорът Водичка, фелдфебелът Биглер, палача. Танев се превъплъщава също в руснак, казак, грузинец и татар, както и няколко породи кучета.

Препоръчваме ви лично да се запознаете с приключенията на Швейк, но и с няколко мъдри мисли от неговия баща – Ярослав Хашек.

На света има и непризнати, скромни герои, неизвоювали си Наполеоновата слава.

Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения.

В лудницата, както и в парламента, всеки говори каквото му дойде наум.

След разврата и оргиите винаги идва моралният махмурлук.

Няма мръсни думи, има мръсни хора.

„Л..но“, каза той, колкото да завърже разговор.

Не е на добре, когато човек изведнъж започне да философства – това винаги намирисва на делириум тременс…

На всичко трябва да се гледа безпристрастно. Всеки може да сгреши, а ако започнеш прекалено дълго да мислиш за нещо, навярно вече грешиш.