Японският сценичен жанр Едо Сато-Кагура за първи път в България

0
0

На 4 и 5 ноември от 19 часа в учебния драматичен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще бъде представено народното театрално изкуство Едо Сато-Кагура, което е обявено в Япония за национално богатство.

Българската публика ще има възможност да види две от най-често изпълняваните пиеси в репертоара – „Орочи-тайджи“ или „Прогонване на Голямата змия“ и „Акки-тайджи“  „Прогонване на злите духове“. Те са базирани  върху японската шинтоистка митология.

Шинтоизмът е традиционна японска религия, която води началото си от древността  300 г. пр. Хр. през периода Яйой. Името идва от „шин тао“  пътят на боговете, а самата религия е оптимистично настроена. Шинтоистката история за произхода на света описва боговете, наречени ками   свещени духове, които могат да приемат формата на предмети или понятия за живота като вятър, дъжд, плодородие.

Представленията са част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организират от Посолството на Япония със съдействието на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.  На билетната каса на НАТФИЗ можете да получите безплатни пропуски за представленията.

Едо Сато-Кагура е вид пантомимно изкуство, в което актьорите играят с маски под музикален съпровод  хаяши. Движенията на артистите са динамични и изразителни, а хаяши, освен да бъде съпровод, има за цел да рисува пейзажи и да описва емоции. В началото религиозният смисъл на изпълнението е бил водещ в пиесите на Едо Сато-Кагура, но днес то се възприема повече като високохудожествено произведение на изкуството.

yaponski-folklorni-traditsii1

Кагура са ритуалните музика и танци в шинтоизма, които се изпълняват за посвещение към божествата. Освен строго религиозните танци в жанра навлизат и различни епизоди от японската митология, описани в свещените книги „Коджики“ и „Нихоншоки“.

„Орочи-тайджи“ разказва как богът на вятъра Такехая Сусаноо но Микото побеждава осмоглавата гигантска змия Ямата но Орочи, която се храни с млади момичета. В „Акки-тайджи“ воинът Чинори, получил сила от бог Инари, побеждава червения и синия демон, които правят злини. Макар и демоните да са зли, на сцената те изглеждат по-скоро комични и забавляват публиката със своите движения.

Към двете пиеси ще бъде изпълнен и ритуалният танц „Шиши-маи“. Танцът обичайно се изпълнява по различни празници и има значение на молитва за прогонване на злото и нещастията, както и за привличане на здраве и благоденствие.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here