Янита и Ива – успешен пример как да мечтаеш и да работиш за щастието

0
0

Този материал трябваше да бъде интервю с Янита Кирова и Ива Лапатова, които познавате повече като д-р Куку и д-р Пипи. Исках да си говорим за пантомимния спектакъл „Белият Бип“, който може да гледате на камерната сцена на „Сълза и смях“ на 30 януари. Но започвайки да оформям визитката им за началото, реших, че трябва да ви представя цялата им история, защото смятам, че за хора като тях трябва да се говори и пише. Те са пример за това как не трябва да спираш да искаш, да мечтаеш и да работиш за мечтите си. Ето ги и тях (а интервюто очаквайте след няколко дни):

Водени от любовта си към театъра, Янита и Ива се срещат преди 6 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където още от първи курс стават неразделни. Там научават и ценния урок, че „И най-невъзможните неща могат да станат реалност, стига да използваш правилните средства.”

Янита Кирова е човек с всестранни интереси и в това открива вкуса на живота. Тя е мечтател и идеалист. Завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008 г. и магистратура по Културен туризъм през 2011 г. в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е приета в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016 г. завършва специалност Театър на движението – Пантомима в класа на доц. Александра Хонг – възпитаничка на ГИТИС, Москва. Има завършен мим-стаж “Телата-поети”, воден от Герасим Дишлиев – ученик на Марсел Марсо, както и майсторски клас по актьорско майсторство, воден от Акексис Флойд – Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA, School of Drama. Сред учителите, които среща в живота си и за които тя казва, че са нейни идоли, са още Христо Чешмеджиев и Александър Илиев. През 2016 г. завършва едногодишна обучителна и тренинг програма в областта на съвременния танц, разработена от Derida Dance Center. От 2016 г. е артист-изпълнител в Танцов спектакъл „S INNER”, отличен с награда ИКАР 2017 г., реж. Живко Желязков. През 2017 г. прави своя дебют като режисьор на Танцово-пантомимен спектакъл „Забвение“, вдъхновен от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. За Янита театърът е магия, лекарство, възпитание за вкус към естетиката, начин на живот. А най-голямата й страст е в частност пантомимата и невербалният театър, защото “Пантомимата е изкуство за целия свят, една и съща пантомима може да бъде изиграна по цялото земно кълбо и всички ще я разберат.“, както казва Александър Илиев.

Янита вярва, че “Успехът не е ключът към щастието, а щастието е ключът към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.” А. Ш.

Ива Лапатова започва своите сценични изяви, когато е само на 4 години. През 2016 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност Театър на движенето – Пантомима, също в класа на Александра Хонг, а през 2017 г. защитава магистърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, специалност Хореографка Режисура. В момента следва докторантура специалност Хореография. Ива е убедена, че смехът е най-истинското и безотказно лекарство и смята че „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“.

През месец октомври 2014 г. Янита и Ива създават Детска и младежка школа за пластически театър „Училище за щастие“ към „Читалище Алеко Константинов – 1897“, гр. София. Там заедно с децата се потапят в света на пантомимата и невербалния театър, танците и клоунадата. В тяхното „Училище за щастие“ всички се учат взаимно един от друг – Янита и Ива учат децата как се прави пантомима, а децата учат тях как да бъдат щастливи „Няма по-добри учители по Щастие от децата!“, казват Янита и Ива.

През пролетта на 2015 г. печелят Стипендиантска програма към Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Варна, за проект „С изкуството да сътворим усмивка“, ориентиран към деца, лишени от родителски грижи. С екипа им, който включва деца от ЦНСТ „Иван Вазов“, гр. София, създават спектакъл „Мимски и клоунски истории и разкази“, който се изиграва както на Софийска сцена, така и в гр. Варна.

През 2015 г. заедно с други техни съмишленици, колеги и приятели, сред които актьори, режисьор, драматург, психолог създават Организация с нестопанска цел в обществена полза Сдружение „Метаморофози“. Част от целите на сдружението са да подпомага за популяризирането и разпространението на различните форми на култура и изкуство, да подпомага деца на социално слаби семейства, инвалиди и деца с починали  родители, да повишава качеството на живот на деца, младежи и възрастни в лечебни заведения и санаториуми чрез средствата на културата и изкуството, да подпомага образованието на младите хора в сферите на културата, изкуството и устойчивото развитие, да развива и популяризира нови съвременни визуални и сценични форми и други.

През 2015 г. преминават през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ Пирогов, с ментор Николай Николаев- Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия).

През месец април 2016 г. започват работа като медицински клоуни в детските отделения на МБАЛ Национална кардиологична болница, където работят и до момента. Там Ива и Янита създават „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Тя представлява посещение на медицински клоуни в детските отделения, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават една по-благоприятна среда и помагат за по-бързото оздравяване на дечицата.

Медицинските клоуни са един по-различен вид клоуни. Те не са само актьори, които слагат червения нос, обличат се весело и идват в болницата да забавляват децата. Освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помага на лекарите по-лесно да вършат своята работа.

През 2016 Ива и Яни стават финалисти в инициативата „Промяната“ на Фондация „Промяната“ /Reach for Change – Bulgaria/ и Нова Броудкастинг Груп с проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, сдружение „Метаморфози“.

През 2016 г. със същия проект стават част от класацията „40 до 40“ на Дарик Радио. А през 2017 г. са номинирани от списание Грация за „Жена на годината“ в категория „Общество“.

От 2017 г. водят занимания по Театър-терапия и Арт-терапия в Център по психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, гр. София.

През месец ноември 2017 г. излиза премиерата на техния театрален невербален спектакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, разказващ на малки и големи, че не е толкова страшно, ако се наложи да попаднем в болница и че лекарите не са врагове, а са там, за да ни помогнат. Спектакълът влиза в редовната програма на сезон 2017/2018г. на Театър „Сълза и смях“.

През 2018 г. имат номинация за наградите „Златна ябълка“ в категория „Герой на децата“ и печелят награда „Сърцето на София“. В момента Янита и Ива са медицински клоуни освен в НКБ, също така в болница Токуда и УМБАЛСМ Пирогов.

През 2018 г. Ива и Янита създават като режисьори пантомимен спектакъл „Белият Бип“, който се основава на класически етюди по сценарии на майстори на пантоимата от началото и средата на 20-ти век като Марсел Марсо, Чарли Чаплин, Етиен Декру и др. Със този спектакъл младите дами искат да възобновят и да развиват пантомимата на българска сцена, а вие може да му се насладите на 30 януари.. Повече за спектакъла може да прочетете в следващите дни в интервюто с тях.

IMG_2663

Янита и Ива казват, че никога няма да спрат да творят, никога няма да спрат да мечтаят и да се борят за мечите си. А помощта, смятат те, че ще дойде в най-точния момент. Дори и сега те вече са заобиколени от прекрасни хора, които ги подкрепят по всевъзможни начини.