YALTA ART ROOM работи по европейски

0
0

2022 започва силно за най-младия театър у нас! До края на театралния сезон YALTA ART ROOM ще зарадва публиката с премиерни заглавия всеки месец, които обявяват на публиката още през януари. Очакват се смели решения и интерпретации както на Бекет, Бюхнер и Булгаков, така и два авторски текста, които ще имат своята световна премиера. Отново камерни заглавия, в които участие ще вземат най-новите професионални артисти на България като Боян Арсов, Петър Петров, Дина Маркова, Кристина Беломорска, Димитър Крумов, Боян Крачолов, Симона Здравкова, Сребрина Тимофей и др.

Първата премиера се очаква в края на месец февруари. На 25.02. зрителите ще се срещнат със спектакъла „Морфин“ от М. Булгаков. „Морфин“ взима на мушка мястото на човека в битката между разума и чувствата, божественото и земното, свръхчовека и бесовете му. Творческият екип включва:

Поляков/Бомгард: Петър Петров–Перо

Сценография и костюми: Сияна Драганинска

Музика: Давид Кокончев

Оператори: Алекс Генчев и Иван Иванов

Фотограф: Боян Фераджиев

Режисьор: Кристина Беломорска

Адаптация: Кристина Беломорска и Петър Петров – Перо

През месец март – 15.03. – YALTA ART ROOM посреща „В-22“ – Самюъл Бекет (ателие). Може би моментът е най-подходящ да се обърнем към един своеобразен пророк на абсурда, към парадоксалното му творчество, към странния му хумор и към неговия чудат оптимизъм. Оптимизмът, който съдържа в себе си несъвместимостта на човека в света. Участват Симона Здравкова и Димитър Крумов, режисьор e Боян Крачолов.

Април месец е посветен на Войцек“ от Г. Бюхнер. Човекът и духовното са поставени в един радикален тест. Кой е „Експерименталния човек” и какво става с него? Творческият екип е съставен от младите артисти – Димитър Илиев (режисьор), Самуела Церовска, Радослав Радев (актьори) и Димитър Илиев. Премиерата е на 8.04.2022г.

“ЛОКДАУН 5” от Сребрина Тимофей в петия месец от 2022г. Актрисата и автор на проекта ще се срещне с публиката на 13.05. Животът е спрян, но човек не може да бъде сложен на пауза. Един опит за достигане границите на въображението и възможностите. За пълноценно изживяване на един забранен живот. Представлението е авторски моноспектакъл на Сребрина Тимофей.

Сребрина Тимофей

В края на пролетния театрален сезон 2022г. творците от Театър „Зонг“ ще представят новия си проект „Аутсайдер“. Спектакълът ще разкаже за загубата като процес на изцеление. Животът като поредица от загуби, които водят до освобождаване на личността от самата себе си и обвързаностите ѝ със света: загуба от миналото, загуба на връзка с останалите, загуба на илюзиите, загуба на живота. Само чрез тоталната загуба на идентичност, в пълното себеотрицание може да се растартира. Творческият екип включва: Дина Маркова и Боян Арсов като режисьори и актьорите Боян Арсов (отново), Мартина Кръстева, Павел Емилов, Венцислав Сариев, Живко Симеонов, Дина Маркова (отново).

Боян Арсов и Дина Маркова

Всички проекти са  финансирани от Национален фонд „Култура”, 2021 г.

YALTA ART ROOM е най-новият и най-млад театър в София. Създателите му Василена Винченцо и Васил Дуев-Тайг го наричат така, защото в него зрителите имат възможността да се срещат с най-новите поколения професионални артисти. Младият талант и неговото развитие имат нужда от бойно поле за действие, осветяване на идеи и общуване.  Освен основна сцена на младото изкуство в София, YALTA ART ROOM е отворено и за творчески акции от цялата страна – всеки месец в програмата може да се откриете и гостуващо представление от извънстоличните театри.