YALTA ART ROOM открива втория си сезон с премиерата на спектакъла „Аутсайдер“

0
0

Началото на втори сезон на най-младото пространство за култура YALTA ART ROOM е на 22 септември с премиерата на „Аутсайдер“ – авторски спектакъл на Театър ЗОНГ.

След първата много успешна година, наситена с над 90 събития, 7 театрални премиери, 3 танцови пърформанса и представени над 20 различни заглавия от страната и чужбина, екипът зад независимото пространство обещава още по-смислен и смел сезон, както и славен път за реализация на проекти на млади хора. YALTA ART ROOM доказа, че има култура и тя може да се прави от младите независими артисти на високо ниво.

YALTA ART ROOM открива на 22 септември от 19:30ч. своя нов сезон с премиерата на Театър ЗОНГ и новия им проект „Аутсайдер“ – пърформанс ноар, базиран на експериментален текст за театър. Спектакълът разказва историята на Виктор – млад мъж, който се обвинява за смъртта на сестра си, и тръгва по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на странно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че срещу сестра му и не само нея е било извършено престъпление, което обитателите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на експериментално лечение. Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?

„Аутсайдер“ е текст за човека в търсене на себе си и за процеса на освобождаване на личността от зададените ѝ обществени модели на живеене и обвързаностите ѝ със света. Героите на пиесата вярват, че под прикритието на анонимността, ще могат да постигнат изцелението и да рестартират живота си отначало.

Творческият екип включва: авторски текст – Дина Маркова; режисура и сценография – Боян Арсов; актьори – Владимир Ковачев, Дина Маркова, Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Пиесата „Аутсайдер“ е експериментален текст за театър и ще бъде поставена за първи път сцена. Тя е създадена като заключителен етап от първото издание на платформата „ЗОНГ ТЕКСТ“  – проект на Театър ЗОНГ, организиран около провеждането на творческа лаборатория, която да създаде условия за драматургични опити и създаване на експериментални съвременни текстове за театър, изследващи живота на младите хора в днешния свят. Тази година предстои второ издание на платформата „ЗОНГ ТЕКСТ“. То отново ще се проведе с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

За Театър ЗОНГ:

Театър „ЗОНГ“ се ражда през 2017г. като колаборация на Боян Арсов (актьор) и Дина Маркова (режисьор) и е естествено продължение на съвместната им работа в Театралната академия. Името на Сдружението ЗОНГ (немска дума, означаваща песен; в театъра на Брехт „зонговете” са песни с послание) е препратка към това, че Театър „ЗОНГ“ има за цел да създаде духовно пространство за социално-ангажиран театър с фокус върху важни за съвременния човек, обществено-значими теми и проблеми. Повече информация за проектите на младата независима трупа на www.zongtheatre.com

През новия сезон публиката на YALTA ART ROOM ще се срещне и с професионализма на млади имена като Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и др., а сред текстовете, които ще се качат на сцената са освен няколко авторски заглавия, „Леонс и Лена“ от Бюхнер; „Смердяков“ по „Братя Карамазови“ от Достоевски и др.

Зрителите на YALTA ART ROOM могат да следят и за останалите събития в програмата в социалните профили във Facebook и Instagram.

*YALTA Art Room е ново пространство за култура. Създатели му – Василена Винченцо Коломоец и Васил Дуев-Тайг споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена и на естетически постижения извън столицата. То е територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. Всяко звено в театъра трепти в една честота.