Всеки си има едно „Пиано на луната“

0
0

Знаете ли какво е да идеш на театър и всеки момент от представлението да те върти в емоционална центрофуга, в която ти хвърляш пот наравно с актьорите, понеже се налага активно да си напомняш, че не трябва да разговаряш с тях?

Това очаквам всеки път, когато престъпя прага на „Ателие 313“. И никога не оставам разочарована.

Преди да започне представлението чакахме навън и се радвахме на лятната буря, като нещо достойно по мащаб за това, което се надявахме да ни се случи. За това, което се случи.

Понеже всяко представление на Ателието е особено животно, което се възползва от световната драматургия, колкото да я надскочи със собствено мнение, се бяхме сгушили на първи ред в залата, като мокри кокошки и изследвахме игралното пространство за улики към света, в който навлизаме. Какви са правилата, на какъв език ще си говорим, къде по дяволите са актьорите, щом ние сме на сцената…

Рязко и съвсем по Валери Петров и Брехт, и дори с повече ирония и сарказъм, се запознахме с Актьорите, които след като ни приключиха въздуха с майсторски професионален шамар, ни отведоха на културно метасветско пътешествие с тънък-но-дебел, та чак наднормен хумор.

Като цяло не искам да ви отнемам от удоволствието да разгънете тая лукова глава от театър, затова ще спестя детайлите. Но въпреки това искам да знаете какво изпускате, ако не го гледате.

В рамките на представлението се смях без никакъв свян от цяло тяло. Плаках като Геновева. Почувствах се обвинена в собствената си слабост и бях съзаклятник в престъплението на инертността. Открих любов към себе си и всички други хора, които съм. Поисках да прегърна мъката ни. Поисках да отвърна на енергията, свободата, обичта, с която актьорите въздигнаха изкуството не само в себе си, но и в цялата зала.

Защото всеки от нас има едно пиано, на което не иска да свири. И едно малко аз, което има нужда от актьорите в театъра, за да познае себе си.

„Пиано на луната“

По мотиви от Валери Петров

Сценарий и режисура: Петър Пашов

Сценография: Димитър Димитров

Музикално оформление: Петър Пашов

Участват: Даниел Кукушев, Елин Стоянова, Йордан Тинков, Венцеслав Димитров, Павел Громков, Даниел Добрев