Време е за ПРЕМИЕРИ в Народен театър, Младежки театър и Театър “София”

0
0

НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ” с премиера на “ВИНОВНИЯТ” от Димитър Димов

Горчива комедия на нравите, в която режисьорът Юрий Дачев умело води актьорите през въпроса, ние или времето сме „ВИНОВНИЯТ”, ще открие втората част на сезона в Народния театър „Иван Вазов”. На 12 и 13 януари от 19:30 часа Сцена на IV етаж кани зрителите на една от най-вълнуващите и – учудващо актуални, пиеси на класика Димитър Димов, в която режисьорът събира звездна плеяда от актьори – Стоян Пепеланов, Илиана Коджабашева/Ева Данаилова, Христо Чешмеджиев, Виктория Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева.

Снимки: Росина Пенчева

„Виновният” е пиеса, в която героите често повтарят: „Времето беше такова“. Произнасят го като обяснение, оправдание, оневиняване… „Този опит да прехвърлим на времето отговорността за собствените си компромиси, всъщност е нелоша с удобствата си роля, която играем пред самите себе си. ”

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР  “НИКОЛАЙ БИНЕВ” – “БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ” – приказка от Братя Грим

Втора приказка на Братя Грим оживява на театралната сцена! След успеха на „Хензел и Гретел“ на режисьора Александра Петрова Младежки театър „Николай Бинев“ подготвя още един детски спектакъл в репертоара си. Добре познатата история за бременските музиканти ще зарадва зрителите с много музика и танци. Премиерата на спектакъла е на 20 и 21-ви януари от 11:00ч. на Голяма сцена  и се посвещава на 73-ия рожден ден на театъра (25 януари 1945).

Снимка: Гергана Дамянова

Драматизацията  на “Бременските музиканти” е на Венцислав Асенов, а в актьорския състав влизат актьорите : Ангелина Славова, Зорница Маринкова, Ния Кръстева, Петко Венелинов, Петър Дочев, Юлиян Петров, Николай Желев и Ахмед Юмер.

ТЕАТЪР “СОФИЯ” – “ПАЛАЧИ” от Мартин Макдона

ПАЛАЧИ

Театър “София” пък започва  ударно сезона с  премиера на Голяма сцена на пиесата от Мартин Макдона  – “ПАЛАЧИ”. Преводът е дело на Златна Костова, а режисьор на спектакъла е Стоян Радев.  Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева, а композитор и изпълнител на живо – Дамян Михайлов. Необичайното тук, което може би ще учуди театралната публика, е, че този път Деян Донков ще се вихри не на сцената на Народния театър, а именно на сцената на  Театър “София”.

В “ПАЛАЧИ” зрителите ще могат да гледат любимите актьори:  Илия Виделинов, Деян Донков, Михаил Милчев, Николай Антонов, Пламен Манасиев, Лилия Маравиля, Юли Малинов, Сава Пиперов, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Мартин Гяуров, Мартина Троанска и Ириней Константинов.

 

“Пиесата “Палачи”, чието действие се развива през 60-те години в Англия, сякаш илюстрира процеса, в който заплетените криминални перипетии могат да разклатят системата от морални клишета, на която стъпва всяка господстваща идеология. Трудността да бъде установен извършителят на обсъжданото престъпление започва да поставя под съмнение лесните отговори, засягащи и всички останали сфери на живота. Зрителят може да попадне в плен на мрачни догадки и напрегнатото му любопитство дълго време да бъде изкушавано, но истинското събитие произтича от възможността въпросът “Кой е убиецът?” да придобие по-голямо значение и да надхвърли рамките на сюжета. Защото може да се окаже, че търсенето на виновника ще ни отведе пред огледалото, откъдето в нас вечно се взират собственият ни страх, огромната ни суета и ужасът от липсата на друго. А може би има друго, но пътят натам изглежда рискован, защото по него трябва да се върви без привичния багаж от готови решения, които правят живеенето уютно и защитено. На помощ ни идва само абсурдният смях, който при МакДона е единственото сигурно нещо. ”

Приятно гледане! – Стоян Радев

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here