Връчена бе наградата СИВИНА-2018

0
0

На Световния ден на кукления театър – 21 март – на официална церемония в Столичен Куклен Театър за девети пореден път бе връчена наградата СИВИНА-2018. Призът на Асоциацията на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюзът на Артистите в България се присъжда за млад куклен актьор.

Актьорът Любомир Генчев е тазгодишният носител на СИВИНА 2018. Младият талант от Столичен  куклен театър бе отличен за ролята си на Дребосъчето в спектакъла на СКТ – КАРЛСОН. Той получи статуетка, грамота и парична награда.

Любомир Генчев, снимка: Светослав Караджов

Деветата церемония по награждаването беше истински двоен празник за всички кукленици. Присъстваха куклени творци от почти всички театри в страната. Радостта споделиха представители на куклените театри от Пловдив,  Сливен, Благоевград, както и много студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.  Церемонията бе почетена и от много гости и журналисти.

от ляво на дясно Ваня Сивинова, Христо Мутафчиев, Галина Савова; снимка: Светослав Караджов

Председателят на САБ, Христо Мутафчиев, поздрави всички кукленици и връчи паричната награда на победителя, а актрисата Ваня Сивинова приветства Любомир Генчев и му връчи статуетката, символ на емблематичната за трупата на СИВИНОВИ миниатюра „Метаморфози“, изработена от Васко Бърдаров.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивана Сивинова, която беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – Иван, Ваня, Нина и Сивина. Идеята за наградата е на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос, подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на  млади  актьори в кукленото изкуство.Те са номинирани и отличавани за една от първите си три изяви на професионална сцена.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here