ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ще представи новия си албум в София

1
0

Споменеш ли Македония, първична асоциация напоследък са новонавъдилите се паметници из Скопие. Спорът е голям по отношение на историческия им произход, но нека оставим този въпрос за онези разбирачи, интересуващи се от подобни теми.  Аз знам едно! Наред с други големи имена от културната действителност на бивша Югославия е и името на Влатко Стефановски и той несъмнено е от Македония. Роден в Прилеп, живял в Скопие и пропътувал целия свят, Влатко в момента заема място между най-добрите световни китаристи. И не, изобщо не преувеличавам! Той не е от онези „гениалните“, които свирят от петгодишна възраст. Той даже и не е завършил музикална академия! Тогава кое е онова, което толкова много отличава Влатко от останалите? Виртуозността му освен в техническата част е присъща и на умението му да смесва стилове, ритми, мелодии. Особената чувственост, с която свири, много говори и за неговия характер, а да излееш душата си чрез един инструмент вече си е голямо постижение! И той това много добре умее, като го прави с лекота, душа и стил!

Бунтарският му дух в тийнейджърските години е причина да създаде легендарната фюжън група „ЛЕБ и СОЛ“, а Томи Емануел, Сточело Розенберг, Златан Гибони, Ян Акерман, Кудси Ергюнер и др. са само част от имената, с които той е разменял музика на сцените из цяла Европа. Несъмнено с Теодосий Спасов доста често музикално се допълват, а за това говорят и многобройните концерти преживяни заедно. Като солист, свири със симфоничните оркестри на Лондон, Лайпциг и Монте Карло, филхармониите на Виена, Словения, а миналата година България имаше удоволствието да го слуша и с Биг бенда на БНР.

Много са концертите и фактите около него, но най-актуалната новина, която привлече вниманието ни е последният му соло албум „Майчин език“, който самият той определя за един от най-емоционалните.  За решението чак сега да направи такъв формат албум в едно интервю той споделя:

Исках албумът да е интимен дотолкова, че на фона на целия шум, който ни заобикаля, да се опитам да пресъздам тишината. Защото най-прекият път до универсалните енергии и Бог е именно музиката.

Точно този албум софийската публика ще има възможността да чуе, а на сцената ще го придружават и DESTINY квартет – Гергана Алексиева – цигулка, Звезделина Халтъкова –цигулка, Ивелина Туджарова – виола и Лора Табакова – виолончело, които умело съчетават класическо звучене с модерни съвременни ритми.

Затова призовавам всички любители, фенове, просто слушатели и по-специално музиканти – незабавно запълнете графика си за петък, 30 март в Sofia Live Club и се насладете на струните, докосващи всички сетива.

А по този повод, ние успяхме да се свържем с него. Той беше доста любезен и ни допусна до себе си за среща, в която по-добре да се запознаем с личността му, музиката му, живота, но и да се заредим с неговата енергия. Така че, очаквайте официалното интервю с Влатко, специално за Love Theater :))

Comments are closed.