Владимир Гурфинкел за “Вълци”: Гледах висше театрално постижение

1
0

Директорът на Пермския академически драматичен театър и режисьор Владимир Гурфинкел, член на организационни комитети на редица театрални фестивали, изрази високо мнение за спектакъла “Вълци” на Драматичен театър – Пловдив. В емоционално слово пред екипа той сподели, че гледа повече от 140 спектакъла на година, но „Вълци” е висше театрално постижение и като тематично откритие, и като режисьорска работа, и като актьорски изпълнения, разказват от kapana.bg . Според него представлението го очаква изключителна театрална съдба по европейските сцени.

Премиерата на “Вълци” се състоя на фестивала “Сцена на кръстопът”. Но третото представление на театралния спектакъл под режисурата на Диана Добрева бе очакваната истинска премиера. Той е по книгата “Трънски разкази” от Петър Делчев с драматизация на Александър Секулов.

318_gallery_big

За работата по спектакъла Диана Добре разказва пред БНР, че е срещнала сродни души. “Носим в главите си еднакви видения за театър. Големите дела не са големи, защото са големи, а защото са мечтани, а това е най-хубавото. Театърът те отвежда в други светове, където сърцето не издържа от толкова красота… Последният дъх в спектакъла не е вълчият вой, нито словото, а е любов…”, допълва тя.

Това усещане за екип обяснява качествата на спектакъла.

“Беше много трудно, но има смисъл да се продължава, защото тая ежедневна религия на успеха, на печалбата ще ни довърши… Не може да се живее само с победа. Трябва не да си правиш лични паметници, а да придвижиш напред цялото разбиране за театър.”, казва Александър Секулов.

“Вълци” е хибрид между красиво и зловещо – гротеска, крайности, викове, кръв, музика, истини…  В спектакъла българинът прави опит да се споразумее и с бога, и с вълка, мъчително заменя вълчия вой с човешки думи и божие слово. Българското е в носиите, традициите, които се заплюват, одумването на близките и далечните, обичаите, които преобръщат животи на невинни герои. Спектакълът задава въпросът за вълкът, който живее в човека и го побърква отвътре, властва над мислите, съзнанието, действията… Може ли да загубим човешкото в себе си?

На този въпрос ще си отговорите, ако посетите Драматичен театър – Пловдив.

309_gallery_bigПостановъчен екип:

постановка – Диана Добрева
драматизация – Александър Секулов
сценография – Петър Митев
костюмография – Диана Добрева
музика – Петя Диманова
фотограф – Георги Вачев
дизайн на плаката – Явор Димитровучастват: Герасим Георгиев – Геро, Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Алексей Кожухаров, Димитър Димитров, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Мария Генчева, Анелия Ташева, Русалина Чапликова, Костадинка Аратлъкова, Иван Костадинов

1 коментар

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here