Владимир Байчер, Декан на режисьорския факултет в ГИТИС: Интересът към професиите на актьора и режисьора в Русия е огромен

0
0

Седем са действащите лица в спектакъла „Луди пари“, омесени в интригуващ разказ, изпълнен с иронични обрати и искрометни шеги, самобитен и общовалиден едновременно.

Сюжетът накратко: главни герои са провинциалният търговец Сава Василков, страстно жадуващ истинска любов и светската лъвица Лидия Чебоксарова, отчаяно издирваща богат жених. С житейските им страсти решават да се подигрят Телятиев и Глумов, пускайки слуха, че простодушният Сава е безмерно богат… Действието се развива в Москва от 19-ти, но така също и от 21-ви век. Като камертон на емоциите служи синият цвят – в палитра от сини петна са решени и сценографията, и осветлението…

Критиката за спектакъла: „След представлението оставаш с чувството, че си набюдавал живот, над който би се надсмял, ако това не беше соственият ти живот…“

Дни преди спектакълa „Луди пари“ на ГИТИС в София, който ще се проведе на 4 април от 19:00 ч. в Театър НАТФИЗ, зададохме 3 въпроса към Владимир Байчер, режисьор на представлението и Декан на Режисьорския факултет на ГИТИС

Г-н Байчер, какви точно са тези „луди пари“ – и имат ли общо парите от 19-ти с парите от 21-ви век? 

Парите са си винаги пари. Те означават успех, жени, постигане на някаква цел. В 21-ви век всички тези желания са още по-актуални, отколкото са били през 19-ти.

Какво означава синият цвят, който e представен в спектакъла – сините „петна“ са в сценографията, в костюмите, в осветлението, заливащо сцената…

Представлението ни смесва синьо, зелено, червено, сиво. В него няма доминиращ тон, както е и в живота.

И един въпрос като към Вас като декан в една от най-старите театрални академии в света. Какъв е интересът днес на младите хора към актьорската и режисьорската професия – колко души се състезават за едно място например? И какво е нивото на бъдещите звезди на руската театрална и филмова сцена по ваши впечатления, като се има предвид невероятното наследство на огромни имена в театъра и киното ви?

Интересът към професиите на актьора и режисьора в Русия е огромен. Няколкостотин човека се конкурират за едно място. В ГИТИС идват много талантливи млади хора и доста от тях стават известни актьори и режисьори скоро след завършването на института.

За Владимир Байчер:

Той завършва режисура в Държавния институт по театрални изкуства (ГИТИС) през 1994 (класа на проф. Л. E. Хайфец), специалност Драматична режисура. Дипломното му представление „Всичко ще бъде наред, както искаше“ е поставено в московския театър „Училище за модерни пиеси“ („Школа современной пьесы“).

Поставя над 50 пиеси на професионална сцена, сред които „Тартюф“ Ж.-Б. Молиер, „Куклен дом“ Х. Ибсен, „Доходно място“ А. Островски, „Потопът“ Х. Бергер, „Побъркани от любов“ С. Шепард, „Chiozzotte Skirmishes“ К. Голдони, „Отдавна“ A. Гладков, „Дама Пика“ А. Пушкин, „Смъртта на Тарелкин“ А. Сухово-Кобилин, „Крал Лир“ У. Шекспир.

Байчер е директор на Фондация Михаил Чехов, един от организаторите на Международен семинар Михаил Чехов (Русия, Германия, Англия, Латвия). Асистент на Г. С. Жданов в майсторски клас „Театърът на Михаил Чехов“ в Москва (1993). Сертифициран преподавател по актьорския метод на Михаил Чехов.

От 2006 до 2017 артистичен той е директор на Мелиховски театър „Чеховска студия“ (A. П. Чехов музей-резерват Мелихово) и директор на Международен театрален фестивал „Мелиховска пролет“. В „Чеховска студия“, Мелихово под неговото ръководство са поставени 16 представления, сред които „Дуел“ по A. Чехов, „По-големият син“ по A. Вампилов, „Roulettenburg“ по новелата на Ф. Достоевски „Играчът“.

През сезон 2013-2014 той е главен директор на Държавен театър на киноактьора, в който поставя пиесите „Спомен“ А. Арбузов и „Прекрасен живот“ по пиесите на Т. Герра.

В момента е директор на московски театър „Училище за модерни пиеси“.

Активната му преподавателска дейност включва режисьорски класове в театралния институт „Борис Шчукин“, режисьорски и актьорски класове в ГИТИС, декан на режисьорския факултет в ГИТИС. Води лаборатории за актьори и режисьори в Москва, Санкт Петербург, Иркутск, Хабаровск и други градове в Русия, както и в Германия, Англия, САЩ, Мексико, Латвия, Литва, Естония, Узбекистан, Армения, Китай, Индия и Бангладеш.

Билети за „Луди пари“ може да закупите от касата на Театър НАТФИЗ и от мрежата на Еventim.

Представлението се организира по покана на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпанкси“ в партньорство с Театър НАТФИЗ.