Вижте най-добрите по време на „Софийски театрален салон“

0
0

Вчера (18 март) беше открит “Софийски театрален салон” 2015 със спектакъла “Антигона” на сцената на театър “София”. На 21 март (събота), от 11:30 ч. предстои церемонията по откриването и на „Кукления театрален салон 2015“, след която зрителите ще могат да гледат първото от номинираните представления „Пук“ (в 12:00 ч. и 16.30 ч.) на Държавния куклен театър – Бургас.

Едноседмичният фестивал се провежда всяка година от 2006 г. насам, като в него се включват всички номинирани за наградите “Икар” представления. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община, която е и съорганизатор на събитието. Освен театралните представления  през фестивала със слоган „Вижте най-добрите“ са включени редица изложби и дискусии.

"Икар" 2015От над 35 театъра в страната са избрани около 30 драматични, куклени и независими театрални продукции, които са номинирани за „Икар“.

Комисията тази година, определила номинираните категориите за водещи и поддържащи мъжка и женска роля, сценография, музика, майсторско техническо осъществяване, режисура и дебют е в състав проф. Ромео Попилев и Деница Езекиева, Йосиф Сърчаджиев и Петя Стойкова. Втората комисия в състав Петя Стойкова и Деница Езекиева, Калин Николов, Рени Врангова, Албена Александрова, Петър Кауков, ще излъчи победителите на “Национална Награда Икар”.

Традиционната официална церемония по награждаването ще бъде на 27 март, петък, в Народен театър „Иван Вазов“. Важно е да отбележим, че всички приходи от церемонията (билети и вип покани) отиват за Здравния и Социалния фонд към Съюза на артистите в България, които са единствените фондове, подпомагащи нуждаещи се колеги от гилдиите от сценичните изкуства.

Програмата за „Софийски театрален салон“, „Куклен софийски театрален салон“ и паралелните събития може да намерите тук.