Режисьорът Александра Петрова с премира на “Вихрушка” в Сатирата

0
0

Съвременната холандска пиесата „Вихрушка“ се поставя за първи път на българска сцена. Нейната премиера е в Камерна зала “Методи Андонов” в Сатиричен театър “Алеко Константинов”. Режисьор на спектакъла е младата и талантлива – Александра Петрова, а в главните роли зрителите ще могат да видят любимите лица на театъра – Димитър Баненкин, Росица Александрова, Рада Кайрякова и Боян Арсов.

Темата в пиесата “Вихрушка”  се развива около трагикомичната история на модерно семейство, което празнува рождения ден на майката и използва повода, за да докаже, че отношенията помежду им са повече от идеални. „Тържественият брънч” завихря взривоопасна смес от неочаквани разкрития за дълго пазени тайни. Бащата (Димитър Баненкин) е разкъсван от желанието си да се измъкне от задушаващия го семеен капан, и да превърне мечтите от младостта си в реалност. Майката (Росица Александрова) е впрегнала всички сили, за да докаже пред света и пред себе си, че възрастта не е заплаха, и че с 45-тия ти рожден ден животът тепърва започва. Синът (Боян Арсов) и дъщерята (Рада Кайрякова) са на пътя между обичта и дегероизирането на родителите. Всички членове на семейството са въвлечени във вихъра на опасен и комичен танц между реалност и фикция.

“Имаме ли нужда да се вгледаме в очите на човека до нас, за да повярваме, че съществуваме е въпросът към зрителите. Как да уловим безценния миг, в който парчетата от измислените ни реалности се разпадат и създават възможността за промяна? А може би и за щастие… ” Александра Петрова

 

Александра ПетроваРежисьорът  Александра Петрова поставя за втори път в Сатиричен театър „Алеко Константинов” . Първият и голям успех e със спектакъла „Хамелин“ от Хуан Майорга. За него тя бе наградена с ИКАР 2017 в категория “Дебют”.  Александра завършва  Режисура за драматичен театър в класа на проф. Снежина Танковска през 2016г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Друго нейно представление, което могат да гледат зрителите, е  любимата детска приказка “Хензел и Гретел” (Младежки театър “Николай Бинев”).

Авторът на “Вихрушка” – Йерун ван ден Берх (р. 1966) – е холандски драматург, режисьор и актьор. Преподавател в театралната академия в Амстердам. Написал е повече от 20 драматургични произведения, преведени на английски, немски, френски, румънски, унгарски, чешки. Спектакли по негови пиеси се играят във Франция, Великобритания, САЩ. За пиесата си Вихрушка (Blowing, 2003 г), авторът получава Наградата за драматургия на Езиковия съюз на Белгия и Холандия.

фотограф: Симон Варсано

“ВИХРУШКА”
от Йерун ван ден Берх 
Превод: Нина Сиракова
Постановка: Александра Петрова
Сценография: Десислава Банкова

Участват: Димитър Баненкин, Росица Александрова, Рада Кайрякова, Боян Арсов

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here