Виетнамски воден куклен театър

0
0

Посетите ли Виетнам, няма как да не обърнете внимание на местното културно наследство. За да се доближите до него, най-добре е да започнете с театъра. За разлика от други държави, във Виетнам кукленият театър е на почит, но не кой да е, а този върху вода. И както всеки гид би ви упътил, най-добре е да се насочите към първоизточника или Thang Long, най-известният воден куклен театър в цял свят. Затова затегнете коланите, защото ще направим малка обиколка сред едно от чудесата на кукленото изкуство.

Историята на виетнамския воден куклен театър започва още през 11 век по време на династията Ли. Още преди да бъдат построени диги, Червената река (Red River) вдигала своето ниво всяка година и заливала голяма част от региона. Ежегодното преливане на реката било превърнато в забавление единствено във Виетнам и наречено воден куклен театър (mua roi nuoc). Наводнените оризища се превръщали в идеала сцена, където да могат да се скрият кукловодите и дългите бамбукови пръчки, които служели за управление на куклите. Впоследствие представленията се преместили в малки езерца или водни басейни в близост до обществените сгради, които били типични за виетнамските селища през 11 век.

Куклите от виетнамския воден куклен театър

Днес съвременният воден куклен театър продължава да се играе във водни басейни, но кукловодите вече застават зад завеса, скрити от публиката. Водата продължава да е преднамерено мътна, както е била в оригиналния си вид. Целта й е да скрива бамбуковите пръчки и механизмите, с които се управляват куклите. По този начин се запазва максимално автентичността на сцената и декорите от 11 век. Декорът на водната повърхност има голяма роля в представлението. Тя е спокойна и тиха, когато нимфи пеят и танцуват, но разрази ли се битка с дракони, става бурна.

Всяка от куклите е ръчно изработена и покрита със слой лак (подобно на лодките). Обикновено са с големина от 30 до 100 см и тежат между 1 и 5 кг. По-големите кукли могат да достигнат и до 20 кг., но тогава са нужни поне 4 души, които да ги управляват. Общото количество кукловоди по време на представление е не повече от 8.

Храбрите герои

Сюжетите и темите в постановките са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил единствено забавление, но също и част от начините за изобразяване на виетнамската култура. Постановките се състоят от 12-18 действия, като всяка включва история за Виетнам, част от местния фолклор или митологията. Героите могат да са смели и храбри бойци от някой епос или митични същества. В повечето случаи обаче сюжетите са ориентирани към селяните и местното население. В кукления театър преобладават постановките, изпълнени с действия, тъй като куклите трудно показват емоционални конфликти. Една от често срещаните истории разказва за костенурка, която живеела в езерото Хоан Кием в Ханой. Веднъж тя изплувала от дълбините на езерото, за да даде на крал Лу Тай То меч, от който имал нужда по време на битката с китайските нашественици.

Оркестър към водния куклен театър

Представленията се акомпанират от виетнамски оркестър, който служи за фон на действието. Изпълнителите си служат с традиционни инструменти като барабани, дървени камбани, рог, бамбукови флейти и чинели. Изпълняват автентични виетнамски песни, които разказват историята на куклите, докато се движат.

 

Водното кукловодство изчезва през Виетнамската война, но бързо се възстановява през 1980 г., като голяма роля изиграва туристическата индустрия, която съживява това изкуство. Въпреки че традиционно се развива в северен Виетнам, днес водният куклен театър може да се види по цял свят. С времето много от традиционните сюжети и персонажи са се видоизменили или изчезнали. Например днешните изпълнения рядко включват една дълга история, водеща публиката на пътешествие към древен живот, селскостопанска жътва и танци на митични същества, а по-скоро представят кратки скечове.

Азиатските изкуства някак винаги ще ни впечатляват и омагьосват с цветовете, музиката и движенията. Такъв е и виетнамският воден куклен театър, който поставя куклата на едно различно и нетипично, но оригинално и красиво място. Ако и на вас ви е допаднало, непременно си пуснете видеото, което показва откъси от куклено представление.