Вечер, посветена на Младен Киселов, в Театър 199

0
0

„Макар и да е мимолетен, театърът е толкова силен, че мигът се превръща в спомен и ни въздейства като част от личния опит. Той няма претенции за вечност, което е най-важното в него.“

Младен Киселов

Големият български режисьор Младен Киселов е роден на 11 юни 1943 г. в Русе. Две седмици след рождения му ден Театър 199 „Валентин Стойчев“ посреща зрителите на „Вечер, посветена на Младен Киселов“. Тя ще се проведе на 24 юни в 20:00 часа в театъра, а гостите ще имат възможност да са сред първите, които ще видят барелефа на твореца.

Киселов завършва режисура при Анатолий Ефрос в ГИТИЗ, Москва през 1968 г. Дебютът му е с постановката на „Домът на Бернарда Алба“ от Лорка в Драматичен театър – Пловдив. Оттогава работи в най-големите театри в страната, като поставя знакови спектакли. От 1991 г. работи в САЩ като педагог и режисьор. Чете лекции в Йейлския университет, Ню Хейвън, Кънектикът (1981 – 1982 г.). Преподава режисура и актьорско майсторство в Драматичната школа на университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг (от 1991 г.). Участва с постановки в изданията на Театър на нациите (Амстердам, Варшава, София), в международни театрални фестивали в Белград, Берлин и др. Носител е на международни и национални награди и на държавни отличия.

Сред спектаклите, които са оживявали в неговите ръце, са „Разходка в събота вечер“, Драгомир Асенов, „Театър, любов моя“, Валери Петров, „Човекоядката“, Иван Радоев, „Опит за летене“, „Суматоха” и „Лазарица“, Йордан Радичков, „Чайка“, Антон Чехов, и много други.

На 24 юни ще си спомним за Младен Киселов с усмивка.

Събитието в Театър 199 се случва благодарение на Георги Чапкънов. 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here