Вечер на Астор Пиацола в зала „България“

0
0

На 24 юни от 19 ч. в зала „България“ оркестърът на Софийската филхармония ще засвири музика на големия аржентински композитор Астор Пиацола. В концерта ще звучат негови емблематични творби като „Микеланджело 70“, Концерт за бандонеон, пиано и струнни „Аконкагуа“, „Адиос Нонино“ и „Либертанго“. Диригент на вечерта е Константин Илиевски, а солисти са бандонеонистът Стоян Караиванов и пианистът Доач Бездюз – студенти в Нов Български университет. „Молитвата на тореадора“ от Хоакин Турина допълва страстната програма на вечерта.

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Ástor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Бандеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. От есента на 2020 г. той започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ – Каляри, Италия. Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.