„Възвишение” отново на сцената на Драматичен театър – Пловдив

2
0

Ако сте гледали „Хъшове” или „Солунските съзаклятници”, няма начин да останете безпристрастни, когато посетите „Възвишение”. В това представление има от всичко по много, а ние вече нямаме търпение да започне новият сезон, когато ще можем да му се насладим отново.

Голямата новина е, че след ремонтирането на опожарения Драматичен театър в Пловдив и откриването му това лято, представлението ще се завърне на голяма сцена от тази есен.

„Възвишение” е по едноименния роман на Милен Русков. За своя роман авторът спечели множество престижни награди, сред които и Националната награда „Христо Г. Данов” (2012 г.). Историята в романа преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му участват в Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полуреволюционери, полуразбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин! Всичко това е разказано с живата стилистика на българския възрожденски език, което прави разказа още по-впечатляващ.

„Възвишение” ще ви накара да се забавлявате и с авантюрите на героите, но накрая ще ви остави да се замислите за важните неща, на които до преди минути сте се смели. На финала дори може да се почувствате и малко „возвисени”. На сцената ще срещнете героите на Възраждането и техния чист патриотизъм, с който ще ви заразят.

Представлението има множество награди и номинации – номинация „Икар 2014” за дебют на Красимир Василев за ролята му на Асенчо, награда „Икар 2014” за режисурата на Иван Добчев, награда „Аскеер 2014” за изгряваща звезда на Бойко Кръстанов за ролята на Гичо.

„Възвишение” е режисирано от Иван Добчев и Александър Секулов. В главните роли ще можете да видите едни от своите театрални любимци – Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Красимир Василев.

Ако всичко прочетено дотук ви е впечатлило и нямате търпение да посетите постановката, ще имате възможност да я гледате още преди началото на сезона. Представлението е включено в програмата на Международния есенен фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив, който ще бъде открит на 10 септември именно с „Възвишение”. Така че бързо отивайте за билети!

Постановъчен екип:

Автор: Милен Русков
Драматизация: Александър Секулов и Иван Добчев
Сценография: Ивайло Николов
Костюми: Ива Гикова
Музика: Асен Аврамов
Оръжие и специални ефекти: Манол Ружинов
Участват: Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/Теодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева

 

Comments are closed.