Вазовият „Двубой“ оживява на благоевградската сцена

0
0

Драматичен театър „Никола Вапцаров”- Благоевград посреща месец февруари с 2 премиери. Началото дава „Двубой” от Иван Вазов на 4-ти и 5-ти февруари от 19:00 ч. на голяма сцена.

В унисон с настоящите брожения около защитата на историческата и културната ни памет режисьорът на спектакъла Костадин Бандутов ни приканва да не забравяме класиката, миналото и младините си. „Двубой“ е сякаш връщане към началото на неговия творчески път и то именно в Благоевград. „Двубой“ е апелът му:  „Вижте какви вечни и неумиращи неща има!“

Комедията „Двубой” самият Иван Вазов определя като “глума в три действия”. Авторът не успява да издаде текста приживе. Върху запазения ръкопис Вазов е написал: “Писана през 1892 г., преработена през 1919 г. И. В.”. През 1939 г. неговият брат Борис Вазов издава творбата му, за да достигне тя днес до нас и да ни разкаже за „един безкръвен двубой“ между лицемерието и позьорството.

В спектакъла участват Илия Павлевчев, Александър Митев, Николай Кимчев, Теодор Куков, Лили Сучева, Йорданка Варджийска, Пепа Манева, Георги Манев, Милена Копралева. Сценографията е дело на Георги Славков.

ДТ „Никола Вапцаров“ е подготвил и още една февруерска премиера  – спектатълът „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън с режисьори Огнян Спиров и Биляна Дилкова. Датите са 10-ти и 11-ти февруари, на камерна сцена, от 19:00 ч.