Васил Михайлов: Няма да взема тази награда!

0
0

“Аз съм много възрастен вече, през април ще направя 80 години. И с моя опит, с моите успехи, моите грешки, сигурно са много, съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли – това не става лесно, и да отказвам награди.

Няма да взема тази награда, защото отдавна не съм член на Съюза на артистите. В моя театър, в който съм вече 50 години – Българска армия, няма никаква организация.

А и не само това – аз участвах в създаването на двата закона – за договорните системи и сродните права на актьорите и 15 г. бях в ръководството на Артистаутор и съм се откъснал. Искам да призная, когато бях във ВНС с Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов бяхме създали закон за театъра, но министърът на културата Димо Димов и тогавашният председател на съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, защото ги игнорираше. Аз много обичам реформите, но реформи без закон не се правят и затова трябва да се носи отговорност.

Затова няма да взема тази награда. Това е моят малък протест, скромен протест срещу всичко онова, което не става в театъра.

Въпросът ми към Съюза на артистите е защо младите хора не членуват в него, защо не ходят да играят в провинцията. Актьор се става, като изиграеш поне 50 роли.

Васил Михайлов отказа наградата ИКАР за ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР с тези думи в сутрешния блок „Нашият ден” на програма „Христо Ботев” на БНР.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here