Варненският театър с 9 събития в Нощ на театрите

0
0

Варненският драматичен театър всяка година е рекордьор и по брой събития и по нощни преживявания в Нощта на театрите. Той е един от малкото, които наистина приемат тази инициатива като маратон и радва варненци с най-различни активности.

Тази година на 19 ноември театърът в морския град е приготвил 9 събития, а нощта започва още от сутринта. В 11.00 часа във фоайе партер на Основна сцена стартира костюмографската изложба на Даниела Николчова, автор на великолепните костюми от „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. Тази постановка на Стоян Радев Ге. К. е посветена на 95-годишнината на театъра. Ролята на манекени ще изиграят възпитаниците на Студио „Театър” на Стоян Радев Ге. К., които с удоволствие ще облекат романтичните одежди от онази навяваща сантимент епоха.

Без никаква пауза, веднага след откриването на изложбата, публиката може да се качи няколко стъпала по-нагоре на Сцена Ротонда (фоайе, първи балкон, Основна сцена) на матине с популярни арии и мелодии. Артистите на Държавна опера Варна Филипа Руженова, Миглена Страдалска и Димитър Илиев ще продължат артистичното ретро настроение от сценографската изложба. Музикални изненади подготвя и пианистът Руслан Павлов.

Нощ на театрите продължава във Варна със сериозен разговор за достъпа до култура на ученици в България. Публичната дискусия с модератор режисьорът Стоян Радев Ге. К. цели да инициира широк обществен дебат за промени в съществуващите държавни разпоредби, усложняващи ученическия достъп до театрални, оперни, балетни спектакли, концерти, изложби и др. Място на събитието остава Сцена Ротонда, предвиденото време е от 12.30 до 13.30 часа.

Театралният следобед е с начален час 15.00 часа на Камерна сцена „Стоян Камбарев”, където възпитаниците на Детско-юношеския театър „Златното ключе” Константина Георгиева и Боян Фърсов ще покажат „Бели нощи” по Достоевски, театрална адаптация и постановка на Сия Папазова. Пак там от 16.00 часа Сия Папазова, дългогодишен драматург на Варненския драматичен театър, ще представи своята книга „Варненският театър – обществен феномен”, изд. „Кронос”, 2016.

На Сцена Филиал, 18.00 часа, екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще поднесе „Прелестите на изневярата” от Валентин Красногоров, постановка Костадин Бандутов, сценография Петър Митев.

В 21.00 часа на Сцена Филиал, Камерна сцена „Стоян Камбарев“, влизаме в „Последен час – Яворов”, авторски спектакъл на Димитър Мартинов, музика Теодосий Спасов, сценография Мира Каланова, костюми Мариета Стефанова. Актьорът дълго време е събирал и обработвал документални материали и спомени на проф. Асен Златаров, проф. Боян Пенев, литературния критик Владимир Василев, близки и приятели на поета, свързани с последната година от живота му. Отправна точка при създаването на спектакъла са били изследванията на академик Михаил Арнаудов върху творчеството на Яворов. С преклонение пред гения и болка за трагичния му край Димитър Мартинов прониква в душата на поета в онзи фатален последен час, когато, отчаян, изоставен от всички, измъчван от чувство за вина, той последва любимата си Лора в смъртта.

След подобно силно преживяване разведряващо ще подейства флашмобът „Упражнение по театър” с възпитаниците от школата на Валентин Митев „М.А.Х.”. Те не само ще демонстрират как актьорите „загряват” за спектакъл, какви техники за концентрация и дишане използват, как влизат в образ, а и обещават да вкарат най-смелите от публиката в упражненията. С други думи, не пропускайте това любопитно занимание от 21.30 часа, Сцена Ротонда.

Нощта на театрите ще завърши с „Брак по принуда” от 22.00 часа. Постановката е на Пламен Марков по фарсове на Молиер със сценография на Даниела Николчова и музика на Петя Диманова.

Всички събития са на промоционална цена 8 лв и свободен вход за костюмографската изложба, дискусията, събитията от 15.00 и 16.00 часа, флашмоба.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here