Варна чества 95-годишнина на Драматичен театър “Стоян Бъчваров”

0
0

Днес /12.03./ Варна отбелязва 95-та годишнина на Драматичен театър “Стоян Бъчваров”. Неговите основи са поставени на 26 март 1912 г. от кмета на Варна Иван Церов с думите:

“Днес се извършва голямо по значение и последствие събитие в хубавия ни град – полага се основният камък на градския театър. Той ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила…”

“Ако ме изберете за кмет, първо ще построя театър!” ИВАН ЦЕРОВ, 1912 г.

Пръв за директор-режисьор е поканен актьорът от Народния театър Стоян Бъчваров, който сформира трупа и определя репертоара. На 12 март 1921 г. сезонът е открит с  “Инстинктът” от Анри Кестмекер.

Стоян Бъчваров

95 години по-късно празниците по повод годишнината ще започнат в 16:00 ч. с парад на младежи от театралните школи във Варна. Шествието ще стартира от Сцена Филиал и ще премине покрай Основна сцена, по „Княз Борис Първи” до Фестивалния и конгресен център и обратно.

В 17:30 ч. на теариторията на театъра предстои откриването на две изложби: „Историята на Варненския драматичен театър в документи”, а втората с платна на художника-сценограф Тодор Игнатов. Неговият житейски път започва във варненската драма през 40-те години и до днес е работил по 168 постановки. За него всеки спектакъл е ново изпитания, независимо колко си учил и си се интересувал.

Кулминацията на празника е в 19 ч. с най-новата постановка “Криворазбраната цивилизация”. Пиесата е писана през 1871 г. и колко години оттогава до 2016-та, а нищо не се променило.”, споделя режисьорът и актьор Стоян Радев в интервю по повод премиерата.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here