Ван Гог и Силвио Берлускони – само по веднъж на екрана на КИНОМАНИЯ 18

0
0

Прочутият художник Ван Гог, изигран от актьора Уилям Дефо, се появява на екрана на КИНОМАНИЯ само веднъж в зала 1 на НДК на 24 ноември. Филмът носи името „Ван Гог: Пред портите на вечността”, а режисьор е Джулиън Шнабел.

Шнабел твърди, че филмът не е биографичен и вече има много такива ленти. Казва обаче: „Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността.“. Интересно за процесът е, че самият режисьор е рисувал част от картините в него, защото Шнабел се развива и като артист, който рисува върху парчета порцеланови съдове.

Акцент е главният актьор Уилям Дефо, който печели награда „Купа Волпи“ от Венеция за най-добър актьор за превъплъщението си. По впечатляващ начин Дефо изразява вътрешната светлина на великия художник, неговите лудост, гений, безпомощност, отчаяние и триумф.

Във филма участват още Рупърт Френд, Оскар Айзък (Пол Гоген), Мадс Микелсен, Матийо Амалрик, Еманюел Сение, Нилс Ареструп и др.

Loro 2

Противоречивата и скандална личност на бившия италиански премиер Силвио Берлускони пък е в центъра на филма „Те” на италианския киномайстор Паоло Сорентино.  Лентата ще бъде на екрана на 25 ноември в зала 1 на НДК.

Режисьорът (който последно демонстрира таланта си с нашумелия сериал „Младият папа”) споделя, че се интересува по-скоро от човека, който стои зад политиката, от неговите мисли и страхове и особено от страха от смъртта и старостта, които вълнуват всеки възрастен човек. Той го представя от различни гледни точки – като чаровник, женкар, привлекателен и стеснителен едновременно, чрез които обрисува сложната според него личност на Берлускони.

„Те” се фокусира не само върху Берлускони, но и върху най-приближените му хора, а основният период, в който се развива действието, е между 2006 и 2010 г., когато бившият министър-председател се разделя със съпругата си Вероника Ларио и организира безкрайни партита с млади момичета.

Бившата жена на Берлускони, за която той е женен повече от 20 години, се играе от популярната актриса Елена София Ричи. В ролята на известния политик е Тони Сервило, познат от прекрасния „Великата красота”, за който Сорентино печели „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Актьорът прави чудовищно добро превъплъщение, влизайки в образа на Берлускони.

Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg. 

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.