Вълнуващата биография на Мерил Стрийп вече на българския пазар

1
0

Мерил Стрийп е име, познато на почти всеки човек, но историята на живота й знаят малцина. Първата детайлна биография на великата актриса „Винаги тя“ разказва изчерпателно за пътя, който е изминала, за да може днес с основание да бъде наричана „желязната лейди“ на актьорското майсторство. Книгата вече е и на българския пазар, благодарение на ИК „Бард“.

Майкъл Шулман, авторът на книгата, умело разказва за живота на Мерил и как тя е достигнала до признанието „една от най-гениалните актриси на нашето време“ още приживе.

След завършването на бакалавърската си степен по Актьорско майсторство през 1971 г., звездният й път заблестява. За 35 години тя има 19 номинации за наградата Оскар, което е и рекорд в историята на киното. Има спечелени 3 Оскара – първият е за най-добра поддържаща женска роля за Джоана Крамър във филма „Крамър срещу Крамър“. Следващите два Оскара американската актриса взима през 1982 г. за най-добра женска роля във филма „Изборът на Софи“ и през 2011 г. за ролята на Маргарет Тачър в „Желязната лейди“.

Vinagi tja

Мерил има 26 номинации и за наградата „Златен глобус“, от които печели 8. При тази награда също има повече номинации от всеки друг актьор.

Можем да спрем до тук, защото тези цифри са достатъчно показателни за невероятната актриса, но нека не ограничаваме таланта на Мерил само с рекорди – тя е далеч повече от това, тя е необхватна.

Как обаче е възможно да се превърнеш в толкова гениален актьор, влизайки с лекота във всяка роля. Историята на Стрийп започва още от съвсем малка. В книгата си спомня за детството си и за времето, когато е била на 6 години:

Бях на шест, мятах на главата си комбинезона на мама, за да се превъплътя в Дева Мария в нашата дневна. Докато повивах куклата-бебе, се чувствах успокоена, дори свята и преобразеното ми лице и неузнаваемо поведение, уловено с камера от баща ми, привлече малките ми братя. Четиригодишният Хари в ролята на Йосиф и двегодишният Дейна в ролята на домашно животно бяха приобщени към моя транс. Те бяха привлечени към сцената на Рождеството от силата на моето съсредоточаване. Ако използвах обичайната си стратегия да ги накарам да ми се подчиняват с крясъци, никога нямаше да успея.“

След няколко години страстта й към влизането в роля не е по-малка. Гледайки я днес, можем да видим, че с всеки изминал ден любовта й към актьорската работа се засилва. В страниците на „Винаги тя“ Мерил разказва и за „играта на сцена“ с подръчни материали, докато е била на 9 години:

Помня, че взех молива за вежди на майка ми и внимателно нарисувах линии по цялото си лице, повтаряйки бръчките, които бях запомнила от лицето на баба си, която обожавах. Накарах мама да ме снима и когато гледам снимката, приличам на себе си сега и на баба си тогава. Но си спомням с цялото си същество как стана възможно в онзи ден да се почувствам на нейната възраст. Прегърбих се, усещах се натежала, но весела. Чувствах се като нея.

Още по-любопитно от професионалната й кариера е нейният характер, за който обаче ще ви оставим да прочетете сами в биографията на голямата актриса, покорила сърцата на милиони хора.

Може да поръчате книгата и онлайн ТУК.

Comments are closed.