ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ Е „КАРАКОНДЖУЛ“ В ПРЕМИЕРА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

0
0

Една от звездите в трупата на Народния театър – Валери Йорданов, ще се качи на сцената с първия си моноспектакъл – „КАРАКОНДЖУЛ“. Премиерните представления ще се състоят на 22 и 23 януари от 19:30 часа на Сцена „Апостол Карамитев“.

„КАРАКОНДЖУЛ“ е трагикомична, изиграна автентично и прекрасно от Валери Йорданов равносметка на една необичайна съдба: популярният от разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе“ герой Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със зрителите, житейския си път: оженен в невинността на своите 14 години, той губи любимата си, и любовта, изгаря от мъка, от страст по отмъщението – но с много вътрешни перипетии и колебания намира път към себе си.

Проправя го трудно – защото е мъж див и неподчиним, изсечен като планинска скала. Води спорове с кмета Чаталбашев, спомня си първите мигове на своя брак, който всъщност е една детска игра, копнее да е край любимата жена и това го смирява понякога, а понякога го прави велик в посвещението  към нея. Целият блика от природна сила, от наивни и мъдри открития, от смешни до сълзи разкази на случки, които разширяват представите ни за силата и смисъла на човешкото същество и неистовите му битки с и за живота.

Затворен в планинската си колиба и в непреживяната си любовна мъка, Рамадан Дервишов споделя себе си и своя първичен опит сякаш с целия свят – с хора, близки и далечни, случайни и съкровени, съседи и съселяни, с природата, домашните животни и така окръгля и преизпълва с вълнение и събития, с наивност и премъдрост, с болка и смях човешкото съществуване.

Неслучайно КАРАКОНДЖУЛ е прозвище на човек, обзет от безсъние. Много безсънно-интересна е срещата с героя Рамадан, сътворен от един блестящ театрален екип и изигран от Валери Йорданов.

Спектакълът по емблематичния текст „Дервишово семе“ на Николай Хайтов и текстове на самия Валери Йорданов е режисиран от Стоян Радев, чиито подпис стои и под хитовия „Опит за летене“ в Народния театър. Освен в “Опит за летене“ от Йордан Радичков, където има номинация за „Аскеер“ за поддържаща мъжка роля, Валери Йорданов е работил със Стоян Радев и в „Ничия земя“ от Данис Танович (спектакълът има награда „Аскеер“ 2016 и награда „Икар“ 2017.)

Билети може да закупите на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/karakondzhul.

Следващите представления на спектакъла са на 30 януари, 6 и 22 февруари, 11, 18 и 24 март 2020 г.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП: 
Режисура и звукова картина: Стоян Радев
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Драматург: Мирела Иванова
Асистент-режисьор: Боряна Митева
Художник на плаката и програмата: Янина Петрова
Фотограф: Божидар Марков