Валентин Ганев за „След репетицията“: „Постановка за хората, които са любопитни да надникнат отвъд реално видимото…“

0
0

„След репетицията“ е постановка, която Театър „Българска Армия“ посвещава на стогодишнината от рождението на автора й – Ингмар Бергман. Самият той твърди: „Това е произведение, което представлява моя откровен опит да бъда откровен.“

Театралната критика открива в тази пиеса любовна изповед – „театър за театъра”, в който актьорите играят актьори, а техните превъплъщения, страсти и илюзии се лутат между живота в реалността и живота на сцената. Историята е за режисьор и две актриси, в чиито образи влизат Веселин Ранков, Гергана Плетньова, Стефка Янорова – под режисурата на Валентин Ганев. Лично до него се допитахме за постановката и неговата роля, вплитаща се в репетиционния процес.

Гергана Плетньова и Стефка Янорова
  • Веселин Ранков играе режисьора Хенрик Воглер. Чувствате ли се и Вие актьорът влязъл в ролята на режисьор?
    Чувствам се партньор на група талантливи хора в измислянето на една театрална игра. Как се нарича това – актьор, режисьор или артист, няма значение.
  • Как бихте описали света на героите от „След репетицията“?

Като света на всички хора в решителен момент от живота им, поставен в театрална рамка.

  • Как премина творческият процес със Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Веселин Ранков?

Приятелски, с взаимни изненади, вълнуващо. Когато репетираш с актьори от подобна класа, ти се ще да застанеш до тях на сцената.

  • Какво става след репетицията на „След репетицията“?

Представление… публика… самота…

  • Постановката е опит за откровение на автора Ингмар Бергман. Каква е вашата лична режисьорска изповед пред публиката?

Струва си! Това е моята изповед. Струва си да се занимава човек с тази професия… да живее…

  • „След репетицията“ обхваща и теми свързани с хора от театралната гилдия. На кого мислите, че ще въздейства най-силно посланието на постановката? 

На хората, които са любопитни да надникнат отвъд реално видимото; за които премълчаното е по-интересно от казаното; които са способни да четат действителността през фантазията; които жадуват да съпреживеят в смълчаната тъмна зала емоционалната вибрация, която се случва между сцената и зрителите; хората, за които тези трептения са по-важни от вибрациите на смартфона.

26112115_1574049642685056_980477508854980301_n

На добър час на целия екип на „След репетицията“ с премиера 11 и 15 януари на сцена Миракъл в Театър „Българска Армия“!
От театъра ни подшушнаха, че билетите до края на месеца са изчерпани – побързайте да закупите своите за февруари и март. А нашето ревю за „След репетицията“, очаквайте съвсем скоро!