„В полите на Витоша“ – изборът между любов и живот

6
0

Сядам. Завесите са вдигнати. Залата е пълна. Тъмно е. Силен шум от изстрел ме приковава към седалката, а погледът ми се вторачва върху сцената. Ставаме свидетели на една любов. Не, не е просто любов. Тя поглъща съзнанието ти, оставя те без дъх. Силна, безкрайна, вечна, караща те да се смееш с глас и да плачеш със сълзи, но тази любов… е невъзможна.

„В полите на Витоша” е пиеса на Яворов, трагична като живота на самия автор. Но тя не разказва история, а пресъздава чувства. Истински, поглъщащи, свързващи те. Зрителят става участник. Дори и да искаш е невъзможно да останеш само наблюдател.

В началото на сцената на Театър “ Българска армия Радина Кърджилова, в ролята на Мила, разказва пламенно за своята любов. Но единствено братовчед й Чудомир (Явор Бахаров) разбира нейното сърце. Действието ни връща в двадесети век, когато патриархалното възпитание цари във всеки дом, а свободната воля на една обикновена жена не се зачита. Нейната любов остава неразбрана и нежелана от най-близките й. И точно това я отвежда до гибелта й.

Декорите и сцените се сменят незабелязано заедно с приглушаването на светлините. Сякаш ни дават секунди да отдъхнем. Защото актьорската игра е впечатляваща. И докато Веселин Анчев, в ролята на любимия на Мила Христо, ни просълзява с мъката затиснала сърцето му, то кандидат-годеникът на младата дама ни завежда до другия полюс – просълзява ни от смях. Завързани сме с една цветна плитка от чувства, там, пред сцената, с надеждата тази любов да оцелее.

Тъгата, чувството на безизходица и невъзможността са пропили навсякъде. Усещаме ги в тайните срещи, любовните писма и вечно търсещите другия ръце. Но възможно ли е една любов да те погуби? Да те отведе на ръба и да те бутне от там?

Болката, сложила край на историята на двама млади, изтрелва вик „Как се наказахме един друг с любовта си”, който отеква като отпечатък върху животите им. Тази вечна любов се залоства в съзнанието ни, във времето и в безвремието. А сълзите в очите ни напомнят, че любовта е всичко, от което се нуждаем.

Творчески екип:

Автор: П. К. ЯВОРОВ
Сценична версия и постановка: Красимир Спасов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музикално оформление: Красимир Спасов
Участват: Веселин Анчев, Иван Радоев, Тигран Торосян,Явор Бахаров, Мирослав Косев, Радина Кърджилова, Стефка Янорова, Йоана Буковска, Аделина Петрова, Калин Иванов,Михаил Петров

Comments are closed.