ТБА отбелязва стогодишнината от смъртта на Яворов с постановката „В полите на Витоша“

2
0

„В полите на Витоша“ от Яворов е премиерният спектакъл на Театър „Българска Армия“ този месец. С него театърът отбелязва стогодишнината от смъртта на поета. Първите представления ще бъдат на 25 и 26 ноември 2014 г. от 19:00 часа. Постановката е режисирана от Красимир Спасов, сценограф е Нина Пашова, а в главната роля е Радина Кърджилова.

Новият прочит на класическата творба на поета е толкова трагична, колкото тежка е и неговата съдба. „За прототипа на Мила – Мина Тодорова – Яворов пише: „Блага вест я нарекох аз в своя живот. И тя радваше очите ми подобно на бяла лилия, сред поле през май, покрито с цветя, подобна на една лилия, от която не е по-бял снега, по-висока от другите, но навела своята ароматна главица. Тя радваше очите ми – и опияняваше душата ми”, припомнят от театъра.

Снимка: Театър „Българска армия“

В пиесата на Яворов младото и лудо влюбено момиче Мила е израснала в богато семейство, което иска най-доброто за нея, без значение дали тя ще е щастлива или не. Девойката не вярва в тяхното „най-добро“ в лицето на втория й братовчед д-р Чепиловкси. Тя иска да се омъжи за опърничaвия адвокат Христо Христофоров, макар той да е основния политически враг на брат й.

Мила и Христо преминават през радост, щастие, болка и скръб в името на тяхната любов. Готови са да загърбят всички свои близки за няколко споделени минути и това довежда до най-логичния край на една такава драма – да останат завинаги заедно, независимо в кой живот.

V polite na Vitosha 2
Снимка: Театър „Българска армия“

В ролите:

Радина Кърджилова, Веселин Анчев, Стефка Янорова, Иван Радоев, Явор Бахаров, Йоана Буковска, Мирослав Косев, Тигран Торосян, Аделина Петрова (гост), Михаил Петров (гост), Калин Иванов

Comments are closed.