В Пловдив започва Форум Театър за младежи

0
0

ИСКАШ ЛИ..
ДА повлияеш на възможно най-много хора да бъдат непримирими с насилието и несправедливостта;
ДА промениш света около себе си със социално ангажиран театър;
ДА станеш част от общност, с която споделяш лични истории, сценична опитност и вълнуващото пътешествие в света на форум театъра и социалната промяна;
ДА изненадаш себе си с нови умения, да разгърнеш артистичността си;
ДА изследващ пределите на спонтанността и смелостта си, докато искрено се забавляваш;
ДА придобиеш сценични умения, да усетиш как се хваща сценична треска и има ли лек за нея.

На 26 януари 2019г. от 10:30ч. в Младежки център Пловдив ще се проведе първата работилница от Форум Театър. Това е поредното изключително вдъхновяващо олицетворение на любимото ни изкуство. То ни дава възможност да влезем в обувките на страдащите и онеправданите, да видим света през техните очи, да разберем от какво се нуждаят, как можем да им помогнем. Ще бъде наистина интересно предизвикателство за участниците. Форум театър групата ще се събира редовно, ще се запознава поетапно с различни техники от форум, имидж и импро театъра. Ще бъде сътворено представление на социално значима тема, което ще бъде представено пред различна аудитория.

Форум театърът (познат още като Театър на потиснатите) е въведен и разработен от Аугусто Боал през 1960 г. в Бразилия, по време на тежък авторитарен режим. Боал разработва метода Форум театър с цел да даде глас на репресираните, да им вдъхне сила да се борят срещу насилието и несправедливостта в живота си. Поради изключителната ефективност на метода, Боал успява да го разпространи в различни точки по света. Днес форум и имидж театър се практикува в над 100 държави по целия свят.

Основни характеристики на Форум и Имидж театъра са:
➔ Интерактивен театър, в който публиката участва активно (всеки е актьор)
➔ Работи се със ситуации на насилие и потисничество от реалния живот
➔ Отнася се към проблеми на общността
➔ Стреми се да постигне позитивна промяна
➔ Дава глас на тези, които често са изключени от обществения дебат

Водещ фасилитатор на форума ще бъде Геника Байчева. Геника е съосновател на сдружение „Открити пространства“; член/алумни на международните мрежи Robert Bosch Network, MitOst, LOCOP, Tandem Europe/ Turkey, USA fellows from Bulgaria. Завършила е бакалавърска степен по философия и магистърска – артистични психо-социални практики с насоченост към детско-юношеска психология, психо-драма, форум-театър, арт-терапия, социометрия, приказко-терапия. Геника е сертифициран обучител с методите на психодрамата и форум театъра, социодрама, арт терапия. Има допълнителни специализации и квалификации в областта на обучението и фасилитацията на групи в международен контекст, арт терапия при деца с поведенчески проблеми, работа с деца и семейства в риск, работа с малцинствени общности.

Форум театърът е подходящ за младежи от 16 до 25 години. За да участвате във Форум Театър група, няма нужда да имате предварителен сценичен опит. Вход свободен! Местата са ограничени! За да се запишете, е нужно да се регистрирате се тук: https://goo.gl/LpHN2D