В очакване на четвъртата Нощ на театрите

1
0

За четвърта поредна година популярни лица на българския театър стават посланици на европейската инициатива Нощ на театрите. Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Деян Донков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова и Биляна  Петринска се присъединиха към посланическия екип на четвъртата Нощ.

Всички те застанаха пред обектива на топ фотографа Павел Червенков и пресъздадоха своето усещане за Шекспир и Думите. Черно-бялата фотосесия ще бъде включена в специалната изложба „Нощни персонажи” и е част от събитията в Нощта. Всеки от актьорите ще сподели любим цитат от Шекспир и ще добави към него личен коментар и прочит, най-близък до неговата представа. Проектът „Нощни персонажи” е посветен на 400-годишнината от смъртта на великия творец.

Нощ на театрите е част от платформата Европейска Нощ на театъра по идея на Елеонора Роси (Франция), а пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска по инициатива от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre).

С реализирането на Нощ на театрите България стана една от 11-те държави в Европа, които празнуват театъра по този атрактивен начин. Подобни културни платформи, които преобръщат времето (Европейска нощ на музеите, Европейска нощ на науката, Нощ на литературата и др.), привличат все повече почитатели на изкуството и го правят достъпно и близко.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Четвъртата Нощ на театрите ще е на 19 ноември 2016. Повече за инициативата може да видите ТУК>>>

Comments are closed.