В Народния театър започнаха репетиции на нова българска пиеса – премиера през септември

0
0

След двете премиери през месец юли, в Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на нова българска пиеса.

Автор на „СТРАХ ЗА ОПИТОМЯВАНЕ“ е Оля Стоянова, носител на две награди за драматургия „Аскеер“ – през 2014 г. за „Покана за вечеря“ и през 2018 г. за „Цветът на дълбоките води“, която няколко сезона вече се играе на Сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Стефан Спасов, чиито спектакли „Три високи жени“ и „Облог“ са сред заглавията в репертоара на театъра.

Премиерата на „Страх за опитомяване“ е предвидена за 10, 11 и 12 септември на Камерна сцена, а в актьорския състав на представлението влизат Емануела Шкодрева (награда Аскеер`2004), Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов (награда Аскеер`2019 за изгряваща звезда).

Сценографията костюмите са поверени на Нина Пашова, носител на награда „Аскеер`2018 за костюмография, музиката е на големия български музикант Теодосий Спасов, който на 16 август ще има концерт в зала „България“.

„СТРАХ ЗА ОПИТОМЯВАНЕ“ разказва с разбиране и чувство за хумор  историята на четирима съвременни  герои, опитващи се да превъзмогнат чувството си за вина, защото „светът иска да сме безгрешни, а ние не сме“, да разберат причините и поводите за провалите си в живота, да изкажат омразите и любовите си, но и да видят смисъла на втория шанс в живота на всеки човек. А защо не и да ни накарат да се замислим за тихата, но силна мъдрост на доброто и човечността, а също и за възможния изход от страха от опитомяване т.е. от свикване или приспособяване към него и неговите последици. Или както казва един от героите – Просто кажете нещо хубаво и да приключваме!

снимка: Божидар Марков